Inför ISM-7: Från resande i friidrott till forskningsresande  – “kyrkbackskungen” om kaxiga stafettår och tuffa klimatutmaningar

av | dec 30, 2022

Fyra raka inomhustitlar på 800 m som innehöll två SM-triumfer i Atleticum 1995 och 1997. Torbjörn Johansson var något av inomhusspecialist som medeldistansare och trivdes i Atleticum när hallen var ung.

– Skulle nog hålla med om att jag var inomhusspecialist, i alla fall om man tittar till medaljskörden och resultaten, säger han till Bloggen.

Sex titlar inomhus på 800 m, den första 1991 och den sista 2000. Fyra raka guld 1994-1997.

Enda titeln på 800 m utomhus tog han 1994. Det blev totalt sju individuella SM-titlar och totalt 15 SM-guld i MAI-linnet.

Främsta internationella framgången var en femte plats på 800 m vid inne-EM i Paris 1994. Utomhus deltog han vid EM i Helsingfors 1994 samt VM i Göteborg 1995. Sista internationella inomhusmästerskapet i Globen 1996.

– Jag är övertygad om att jag inte fick ut hela min potential men det är få som får kan jag tänka. Det är en viktig förmåga att kunna träna på gränsen utan att bli skadad, tyvärr handlar det nog inte bara om klokskap utan även till viss del om tur.

Det var under en period på 1990-talet som MAI dominerade på stafett-SM, långt som kort. Herrsprintrarna utgjorde grunden på 4×100 m vid VM och OS. Jimisola Laursen, inne-EM tvåa 2002 på 400 m och makalösa 20 SM-titlar för MAI men aldrig SM-vinnare i Atleticum.

Gert Möller – 12-faldig SM-guldman för MAI 1975-87 – värvade några unga talanger till Malmö. Torbjörn Johansson var en, Bengt Pettersson en annan och även Jörgen Zaki gjorde ett stort avtryck på 1500 m. SM-vinnare i Atleticum både 1995 och 2002 och 11 SM-guld för MAI.

– Jag började springa för Niko i Osby 1987 och träffade Gert redan efter en av mina första tävlingar. 1990 signade jag för MAI men flyttade inte ner från Hässleholm förrän 1995, säger Torbjörn.

Gert Möller hade en tjänst i mitten av 1990-talet som rekryteringsansvarig i MAI när kansliet fortfarande fanns kvar på Hästhagens idrottsplats.

– Att bli MAI-are var en upplevelse och en möjlighet för att utvecklas som löpare men också att få möjligheten att springa stafetter. När jag kom ner fanns det minst fyra träningsgrupper för medeldistans. Jag har ett vagt minne av att vi något år i början av 90-talet hade tio löpare som sprang på 1,55 eller bättre på 800 meter, en fantastisk bredd och topp.

– Sedan var MAI en stafettklubb av rang och inte bara på bana. Jag kommer ihåg att vi hade uttagningar till Dagbladsstafetten i Pildammsparken. Just stafetterna är något som jag minns med värme, även om löpningen är individuell så kan vi samlas kring stafetten och bygga ett lag. På den tiden var det verkligen vi i MAI mot resten av Sverige, vi var oälskade, näst intill hatade, av alla Stockholmsklubbarna, troligen för vår skånska kaxighet.

– Jag kommer ihåg de nu sedan länge insomnade stafetterna i Eslöv, Sösdala och Beijers park i Malmö, och så klart Dagbladsstafetten och sedan också Holmenkollenstafetten med stor glädje. Lasse Johnsson och MAI lockades även upp till Ekshärad för stafett, under lång tid avslutade vi säsongen med att åka upp till Klarälvsstafetten, där jag blev kyrkbackskung, även om jag fick abdikera sista året för att istället springa gatlopp nerför!

År 2000 tog Torbjörn den sista titeln för MAI sedan blev hälseneproblemen för stora.

– Jag var ändå 30 år fyllda, och även om jag säkert hade kunnat bli skadefri och hålla mig kvar inom friidrotten några år till kände jag att min tid som löpare var slut. Jag hade vunnit en del och även om mycket blev ogjort var jag tillfreds med vad jag uträttat, det som grämde mig mest var att jag inte tagit det svenska rekordet på 800 m, även om jag under 1994 hade fyra tider på låga 1.46. En annan sak som tyvärr har fastnat på näthinnan är när jag slog pinnen i låret på upploppet i Gävle på stafett SM 1995, jag hade precis sprungit ifrån Martin Enholm, när pinnen helt plötsligt låg på banan. Det var ett år som det verkligen gick troll i pinnen, tror det var överväxling på 4×100, och om jag kommer ihåg rätt blev det knas även på 4×1500.

Det var även år av MAI-insatser som håller bra än idag.

– Jag gick in på friidrott.se och tittade hur det ser ut nu 22 år senare. Jag är fortfarande med på 10 bästa listan på 800 m, Tobias (Illeboo) Andersson, Joel Johansson, jag och Jörgen Zaki har kvar rekordet på 4×800 på 7.19.44 ifrån Huddinge 1996. Märkligast av allt är nog att jag har kvar mitt innerekord på 1000 m. Det måste vara så att det fortfarande springs för få lopp på 1000 m inomhus.

Torbjörn hade när han lade av med löpningen, avslutat sina studier vid Lunds universitet och började en annan resa i klimatets tjänst.

– 2000 var mitt sista tävlingsår. Idag tittar jag knappt på mästerskapen på tv. Men det är kul med framgång på medeldistans i Sverige. Jag läser nog mer om friidrott än sitter och tittar. Jag var väl aldrig så jätteintresserad av idrott, det handlade mest om min egen idrott och att utvecklas själv.

Torbjörn Johansson studerade klimatfrågor i många år och jobbar med geografiska informationssystem (GIS) numera.

– Enkelt uttryckt jobbar jag med digitala kartor med kopplad information vilket vi använder för att analysera och visualisera lägesbunden information.

Nu sitter Torbjörn Johansson som enhetschef i Helsingborg stad.

Medeldistansaren som också blev orienterare en tid.

– Min fru Lotten orienterade. När barnen var små åkte vid alltid till O-ringen och sprang femdagars. Jag försökte introducera barnen för friidrott bland annat på Pannkaksspelen i Eslöv där min lilla familj bor sedan tio år tillbaka. Men det blev aldrig något riktigt allvar av det. Jag har nog varit mer motionscyklist än orienterare sedan jag slutade springa på grund av gubbvader.

Torbjörn Johansson tillhör det gäng elitaktiva som tränat hårt dagligen i många år, representerat Sverige i många länder men inte tjänat några större pengar på sin idrott.

– SOK presenterade nyligen en analys över OS-idrottares, inom  Topp- och talang programmet, och deras ekonomiska förutsättningar. När stipendium räknats bort låg 44 % av de aktiva i Topp och talang under existensminimum. De som tagits ut till denna satsning kan antas vara de som ändå har de bästa förutsättningarna att satsa på sina idrotter. Jag kan tänka mig att det är många som satsar som har en ännu sämre plattform för att lyckas. Det var en svårighet för nästan alla utanför de stora lagidrotterna att hålla sig flytande på min tid.

– Jag hade tur och bra stöd av MAI under mina framgångsrika år. Men det är tufft ekonomiskt att satsa på idrott. Det jag kände tidigt är att det är viktigt att skaffa sig en annan tillvaro vid sidan om idrotten, säger han.

Mellan åren 1994 och 2000 studerade Torbjörn naturgeografi och forskade därefter vid Lunds universitet, och även på universitet i Köpenhamn.

Resan i klimatets tjänst tog sin början och han tappade slutligen kollen på friidrotten även om han har en del kontakt med gamla träningskompisar i Team Möller och Team Strandberg.

– Abisko var mitt andra hem under sex års tid och sedan jobbade jag i Ryssland i perioder under några år. Efter cirka tio år inom forskning landade jag i Sverige, Eslöv och för tillfället Helsingborgs stad, berättar han.

– Det var spännande tider, fältarbete kring palsmyrar i norra Sverige och i tundraområden i norra Ryssland, ekosystem med underliggande permafrost, det vill säga mark som inte kommer upp till temperaturer över noll grader under minst två år i rad är som alla förstår temperaturkänsliga system.

– Med ett varmare klimat så smälter permafrost som varit frusen under lång tid. När permafrost smälter påverkas ekosystemet, artsammansättningen förändras men det som är mest problematiskt är att gammalt organiskt material blir tillgängligt och bryts ner till koldioxid eller metan, växthusgaser som driver ytterligare klimatförändring.

Han lämnade forskningen för över tio år sedan för att jobba med andra uppgifter.

– Jag önskade att se en tydligare effekt av mitt arbete. Diskussionen kring klimatförändringar och dess effekter diskuterades redan då, även om ord som klimatförnekare och alarmister ännu inte hade sett dagens ljus.

Är du orolig för klimatet och framtiden?

– Ja, det är jag, jag är bekymrad över hur lite vi egentligen gör av de förändringar som krävs för att om möjligt hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grader, utsläppsminskningarna är otillräckliga, tiden rinner ut. Vi tar inte de beslut som vi borde med den kunskap vi har idag.

– Där var en FN-konferens (COP 27) i Egypten nyligen där egentligen inte mycket hände. Mer positivt kom ut från en liknade konferens gällande biodiversitet som hölls i Montreal, Kanada (COP 15) i december, där ett ramverk togs fram för att skydda 30 procent av planeten fram till 2030. Nu ska vi bara leva upp till vad som beslutades av 188 länder. Vi behöver alla bli ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara i allt vi gör, det gäller både inom idrotten och i samhället i stort.

Foto: Deca Text&Bild, MAI-arkiv och privat.

Dela detta:

USA-debut av Julia – “Kul kickstarta säsongen”

  MAI-sprintern Julia Henriksson har gjort säsongsdebut på Tom Jones Memorial i Florida. Det blev lopp på både 200 och 100 meter. 200-metersloppet på Långfredagen stördes av motvind (-1.4) och hon noterade 23,55, och sammantaget en 21:a plats. På Påskafton sprang...

Singapore eller Sverige – snart kommer Hugos tuffa val

  Det har börjat pratas om en 17-årig sprinter i MAI. Och vill man hårddra saker och ting kan han bli olympier för Singapore. Hugo Kjellander blev i vintras noterad för nationellt rekord för Singapore på 200 m inomhus. 22,19 gjorde han vid tävlingar i Göteborg....

Årsmötet: Mästarkavalkad, ordförandeshow och ny halvmara 2026

Det blev lite av en ordförandeshow vid MAI:s årsmöte på onsdagen. Samtidigt som Redhawks skåpade ut favorittippade svenska mästarna Brynäs i Arenan, var det en mästarparad på podiet i Malmö Live av tjugo svenska mästare från MAI från verksamhetsåret 2024. Drygt hundra...

I Lord Coes löparspår – ”Ödmjuk i deras stjärnglans”

  I Lord Sebastian Coes löparspår. Ingen dålig erfarenhet. Ett gäng MAI-are fick möjlighet att åka på studiebesök i England i förra veckan. Och inte till vilket ställe som helst. MAI-sprintrarna Kasper Kadestål och William Trulsson hamnade i Loughborough, en...

Wictor besviken som IVM-sexa – ”Förstörde mitt momentum”

  Wictor Petersson har verkligen fått till mästerskapssäsongen. EM-silvret följdes i Nanjing upp med en fin sjätteplats på IVM. Lägg till det SM-guld och svenskt rekord. – Jag känner mig väldigt nöjd med säsongen men det ska också bli skönt med tre dagars vila...

Julia tänker redan på 200 meter igen – ”Sommaren är min”

Det blev ingen IVM-final på 60 meter för Julia Henriksson, som slutade sjua i den första semifinalen med 7,35. Och när den svenska truppen firade Mondos stavguld i Nanjing, drömde redan MAI-Julia om sommaren med VM-final på 200 m. – Sommaren är min, och jag vet vad...

Fanny IVM-fyra – ”Jag är jättenöjd”

  EM-fyra med säsongsbästa och nu VM-fyra med säsongsbästa ännu en gång. 19,28 räckte långt i konkurrensen i kinesiska Nanjing. Men för medalj behövdes det en stöt över 20 meter. Fannys bästastöt var en centimeter från personbästat. – Det kändes bra, Jag är...

Ordförandebyte efter sju år – Fredrik Wennolf tar över

  Följer årsmötet valberedningens förslag, skiftar MAI ordförande 26 mars. Mats Svensson tackar för sig efter sju år. Han behöver lägga mer tid på sina egna bolag och har avsagt sig omval. – Det är inget drama i det här, säger Mats Svensson till Bloggen. – Jag...

Europacupsilver till Thea – ”Ännu mer elegant i ringen”

  Thea Löfman har dragit igång sin släggsäsong. Det blev en silvermedalj i helgen när European Throwing Cup avgjordes på Cypern. – Jag är trots allt nöjd med tävlingen även om jag hade ont i ryggen och fick avstå två kast, säger Thea till Bloggen. MAI:s...

Nu är silver-Wictor större än Ricky – ”Riktigt coolt”

  Nu är MAI:s Wictor Petersson större än MAI-legenden, diskusbjässen Ricky Bruch. I alla fall i kula. Wictor överraskade och tog IEM-silver i nederländska Apeldoorn. Senast en svensk man tog medalj i kula i ett internationellt seniormästerskap var 1971, när Ricky...

Fanny jagar tredje raka IEM-medaljen – ”Ser fram emot finalen”

  Fanny Roos jagar sin tredje raka IEM-medalj. Hon var stabil i kvalet i Apeldoorn och stötte 18,56 och blev kvalfemma. –  Det känns bra, en stöt som var bra nog för att ta sig till söndagens final. Ser fram emot det, ska bli roligt, säger Fanny till Bloggen....

Sjua och finalbesvikelse – “Tände inte på den sista cylindern”

Det blev ingen medalj för MAI-hopparen Thobias Montler. Han kände sig sliten i fredagens längdfinal. – Jag tände inte på den sista cylindern. Hade inte kraften, säger Montler. Han slutade sjua i längdfinalen vid inne-EM i Apdeldoorn.  – Det är såklart långt ifrån det...

Sex MAI-guld i Göteborg – nu väntar England för William

  William Trulsson satte punkt för innesäsongen med att vinna 19-årsklassen vid JSM i Friidrottens Hus i Göteborg på personliga rekordet 6,78. En förbättring av det personliga rekordet med åtta hundradelar och en tid som placerar honom som delad tia på den...

Fanny visade EM-form – ”En stabil sista tävling”

Fanny Roos visar fin form inför inne-EM nästa vecka. På en gala i Madrid var Fanny endast två centimeter från hennes årsbästa. Hon blev fyra i kultävlingen där amerikanskan Chase Jackson segrade med 19,48. Fannys längsta stöt kom redan i den första omgången och mätte...

Dela detta:

USA-debut av Julia – “Kul kickstarta säsongen”

USA-debut av Julia – “Kul kickstarta säsongen”

  MAI-sprintern Julia Henriksson har gjort säsongsdebut på Tom Jones Memorial i Florida. Det blev lopp på både 200 och 100 meter. 200-metersloppet på Långfredagen stördes av motvind (-1.4) och hon noterade 23,55, och sammantaget en 21:a plats. På Påskafton sprang...

Singapore eller Sverige – snart kommer Hugos tuffa val

Singapore eller Sverige – snart kommer Hugos tuffa val

  Det har börjat pratas om en 17-årig sprinter i MAI. Och vill man hårddra saker och ting kan han bli olympier för Singapore. Hugo Kjellander blev i vintras noterad för nationellt rekord för Singapore på 200 m inomhus. 22,19 gjorde han vid tävlingar i Göteborg....

Fanny IVM-fyra – ”Jag är jättenöjd”

Fanny IVM-fyra – ”Jag är jättenöjd”

  EM-fyra med säsongsbästa och nu VM-fyra med säsongsbästa ännu en gång. 19,28 räckte långt i konkurrensen i kinesiska Nanjing. Men för medalj behövdes det en stöt över 20 meter. Fannys bästastöt var en centimeter från personbästat. – Det kändes bra, Jag är...