Det är mycket att hinna med när man ska komma i ordning på en ny träningsplats, dessutom i ett nytt land. Julia Henriksson börjar få koll på sin nya bostadsort, italienska Padova.
– Jag trivs bra, säger hon till MAI-Bloggen.
Sprinterdrottningen sammanfattar kortfattat intrycken efter sina första två träningsveckor i Italien. Hon har andan i halsen efter ett jobbigt träningspass. Det är mycket att anpassa sig till i en ny tillvaro.
Det går bra men hon är väl inte direkt igenkänd i Padova, har inte samma genomslagskraft som blivande VM-kungen Kurt Hamrin hade en gång i tiden när han gick omkring i staden.
Padova är en charmig stad, fyra mil väster om Venedig, känd för sina renässansbyggnader och romerska ruiner. Invånarantalet är drygt 200 000 och närheten till Venedig gör att turismen är ganska omfattande.
Med en hisnande historia som sträcker sig över 3000 år bakåt i tiden och som har lämnat efter sig en ovärderlig skatt av konstnärliga och historiska monument. Detta trots att ha varit ett geografiskt centrum under två världskrig med allt vad det medför.
Nu är det lugnare för Julia Henriksson när hon strosar runt i staden som innehåller ett universitet från 1200-talet, där Kopernikus läst och Galileo Galilei undervisat när studiehungriga sökte sig till Padova från Europas olika hörn. Dessutom en världsarvsskyddad botanisk trädgård från 1500-talet och Italiens största torg – Prato della Valle.
Berättelserna är många om Padova.
– Det är mycket som jag ska försöka hinna med. Hittills känns allt väldigt bra. Finns mycket att utforska, mysiga caféer och fin miljö. Jag har varit runt lite men inte hunnit med några riktigt berömda sevärdheter än, säger Julia.
Skåne har upplevt sitt första snökaos den här veckan men sådan nederbörd behöver inte Julia ta hänsyn till.
– Vädret hittills har varit bra, blå himmel och sol, runt 10-15 grader. Än så länge har vi kunnat träna det mesta utomhus men kommer så småningom att börja träna mer i inomhushallen. I torsdags var vi inne första gången, det fanns risk för regn…
– Vi kan växla snabbt om det behövs. Utearenan och innehallen ligger bara fem minuter från varandra.
Träningsgruppen – Team Air – leds av italienaren Marco Airale. I gruppen finns världssprinters som Daryll Neita och Amy Hunt från Storbritannien.
– Vi är fjorton stycken aktiva och sedan finns fem stycken i staben, där vi har fysio, tränare och hjälptränare
Julia lägenhet ligger mitt i stadspulsen och hon trivs redan.
– Min lägenhet ligger mitt i stan och jag har ungefär 15 minuter till träningen. Oftast möter jag upp Amy Hunt och så tar vi spårvagnen tillsammans. Det funkar väldigt smidigt.
Än så länge är det bara frid och fröjd på träningsanläggningen.
– Träningen är tuff men väldigt rolig. Jag har varit här i snart två veckor och jag märker redan att min kropp hanterar träningen på ett bra sätt. Jag har blivit van vid övningarna.
Calcio Padova är en italiensk fotbollsklubb baserad i Padova, där kända spelare som Kurt Hamrin, Walter Zenga, Angelo Di Livio, Alessandro Del Piero och Alexi Lalas spelat.
Svenske VM-hjälten Hamrin fanns i Padova säsongen 1957-58 mellan storklubbar som Juventus och Fiorentina. Han var utlånad från Juventus efter en skadefylld första säsong i Serie A. Padova hade haft svårt att etablera sig i högsta ligan. Hemma i Sverige oroades man inför VM 1958, men det blev final och silver mycket tack vare Hamrin. Tränaren Nereo Rocco trodde på svensken. Hamrin blev en av två spetsar i Roccos försvarsinriktade lag. Han gjorde 20 mål på 30 matcher och laget blev trea i serien, fortfarande Padovas största framgång.
Senast Padova spelade i Serie A var 1996. Klubben gjort 16 säsonger i högsta serien. Nu drömmer en del fotbollstokiga i Venedigtrakten igen. Padova har inlett med 12 segrar på 14 matcher i Serie C och toppar en av de tre grupperna.
– Jag har faktiskt ingen koll på fotbollen. Någon fotbollsfeber har jag inte lagt märke till, säger Julia.
Padova spelar på ett gammalt slitet stadion – Stadio Euganeo – tidigare också ett stort rugbyfäste och där det även arrangerats en del friidrottsgalor genom åren i arenan som kan ta 32 000 åskådare.
Nu håller friidrottsgruppen till på en modernare, något mindre arena, Stadio Colbachini. Lite grann samma tankar i Padova som Malmös politiker har kring Malmö stadion.
Julia börjar komma in i sin nya omgivning.
– Mina italienska kunskaper är ytterst begränsade. Inget speciellt ord som fastnat än. På något vis har jag inte blivit tvungen att prata italienska. Inom gruppen är det nästan bara engelska som gäller.
Julia har haft ett fantastiskt 2024 där hon bland annat sänkt det svenska rekordet på 200 m till 22,69. Vid EM i Rom slutade hon sexa i 200-finalen och på OS i Paris tog hon sig till semifinal på samma distans.
Nu jagar Julia på mot en spännande inomhussäsong.
– Det blir ungefär det vanliga programmet. Inga lokala tävlingar är planerade före jul i alla fall, säger hon.
Foto: Privat.