William Trulsson är ett av de hetaste framtidsnamnen i svensk friidrott. Hans framfart under året diskuteras bland alla friidrottsintresserade. Det verkar inte finnas något stopp i utvecklingen.
David Vendel är tränaren som format OS-ettan och den svenske senior- och juniormästaren som den här helgen deltar i Ungdomsfinnkampen i Helsingfors.
– Fokus är att hålla Wille skadefri och bygga upp kroppen, säger David Vendel.
William själv försöker ta all uppståndelse med ro.
– Det är väl nice, inget som stör mig jättemycket. Det var lite mycket första dagarna efter SM, med mycket media. Men jag har inte uppfattat det så att folk vet vem jag är. Så det är ej någon jag reflekterar över, hälsar han Bloggen.
Så här skriver Sydsvenskan 3 september.
Bröt benet – nu är 16-åringen snabbast i Sverige
MAI-sprintern William Trulsson bröt skenbenet, men har kommit tillbaka med besked efter över ett års rehab.
16-åringen från Södra Sandby skrällde i sommar med guld på 200 meter i både ungdoms-OS och senior-SM.
– Skadan fick mig att inse att det är det här jag ville hålla på med, säger han.
Vi strålar samman på Malmö stadion, där William Trulsson finslipar växlingar med sina lagkompisar inför Finnkampen i Helsingfors.
Förutom stafetterna ska han springa 400 meter, men bara tävla i ungdomskampen, så vida det inte fattas folk på seniorsidan till laget i långa stafetten.
– Kajsa [Bergqvist, förbundskapten] har ringt ett par gånger denna veckan, för att hon ville lyfta upp honom, men vi säger nej. Det skulle inte förvåna mig om han hade vunnit hela skiten, men då blir det ännu mer media, säger William Trulssons tränare David Vendel.
Det började jobba tillsammans i år och det har varit ett exceptionellt bra år för den 16-årige talangen.
William Trulsson trampade igång utomhussäsongen på allvar i början juli när han sprang 200 meter på 20.86 i Halmstad. Det var den snabbaste tiden någonsin av en svensk i klassen pojkar 17 år och en putsning av hans eget personliga rekord med tre tiondelar.
Han följde upp det med att vinna ungdoms-OS i Slovakien på samma distans och blev sedan den yngste svenske mästaren någonsin på 200 meter.
– Det har bara flutit på hela året där jag typ ”persat” i varje tävling. Det tar liksom aldrig slut, men det tar väl slut någon gång, säger William Trulsson.
Så här skrev Friidrottaren efter USM om den nye MAI-stjärnan:
Malmö AI:s William Trulsson, 16, vann både 100 och 400 m på USM i Uppsala där segertiden på sistnämnda distans var lysande 47.29. Därmed förbättrade han Carl Bengtströms fem år gamla Sverige-bästa-tid i P17 trots att han är ett år yngre.
William vann 100 m på fredagen på 10.71 och så kom urladdningen i säsongsdebuten på 400 m på lördagen. Han hade bana sex och såg därför aldrig någon av konkurrenterna på väg mot 47.29 som innebar en segermarginal på hela tre sekunder. Och han hade marginalerna på sin sida eftersom 400 m häck-specialisten Carl Bengtströms Sverige-bästa-tid på 47.32 från 2017 förbättrades med tre hundradelar. Bara två 06:or har sprungit snabbare i världen i år.
Topptider på tre distanser
William, som har David Vendel som tränare, har haft en fantastisk sommar med Sverige-bästa-tider i P17 på alla tre sprinterdistanserna – 10.47 på 100 m i juni, 20.86 på 200 m i juli och 47.86 på 400 m i augusti. Den förstnämnda tiden förbättrades till 10.36 av Växjös Isak Hughes när han tog silver på ungdoms-EM för 17-åringar i Jerusalem, ett mästerskap som William valde att stå över.
Han satsade istället på 200 m på European Youth Olympic Festival för 16-åringar i Slovenien där han tog guld på 21.07.
En av de yngsta senior-SM-vinnarna
Första helgen i augusti debuterade William i senior-SM och vann 200 m med 13 hundradelar på 20.95 och blev därmed en av våra yngsta manliga SM-vinnare genom tiderna.
400 m-loppet i Uppsala var hans första individuella utomhus i år efter att i vintras ha vunnit IUSM på 48.75 och maj ingått MAI:s guldlag på 4×400 m där han hade 48.01 på tredjesträckan.
x x x
Säsongen går mot sitt slut och tränare David Vendel funderar i Bloggen kring framtidshoppet Trulsson och hur de lagt upp träningen.
”Då William springer så pass fort redan, så har vi(jag) varit noggrann med att inte tävla för mycket. Att tävla i perioder och sen lite längre perioder där han fått träna (4-5 pass i veckan).
Tävlade ca 1,5-2 veckor mellan tävlingar fram till Laxaspelen. Sen inga tävlingar fram till EYOF-SM och sen 3 veckor träning fram till USM-Finnkampen.
Planen efter inomhus var 200m fram till EYOF och kändes kroppen ok fick han köra SM. Därefter springa 2 x 400m (USM/Ukampen)
Träning mellan tävlingarna har varit sprintteknik, återhämtning, styrka och hållfasthet. Visst har han kört lite tuffare pass inför tex EYOF med som längst sprungit 180m och ingen mjölksyra. Ex ett pass 1,5 veckan innan EYOF (Dynamisk uppvärmning, Häckkoordination, Acc 2 x 30m och sen ”200m rytm” 180m vila 20min 160m.) Vi ligger sällan och pressar Maxtempo på träningar utan rytm.
Fokus kommer vara närmsta åren lära sig träna (bygga) hållfasthet.
Finns så mycket William kan utveckla: all styrka(Skivstång/Core/Förbyggande Rehabstyrka), mer hoppstyrka (vi har inte velat/kunnat hoppa med tanke på hans truma skada), Uthållighet (aerob), Accerlation/Start teknik finns mycket att utveckla där, mycket senare 3-4 år så kan han börja köra mer och tuffare löppass(Laktat) vilket kommer mycket senare.”
Viktigt är att ta det lungt och metodiskt , ha skoj, vara tonåring, få lagom med utmaningar utefter ålder-utveckling(tävlingar/motstånd) och hålla sig frisk/hel – det är min största uppgift.
I Ungdomskampen springer han 400m – 4x400m och 4x100m. Men framöver kommer han inte att ha huvudfokus på 400m – utan köra några lopp om året precis som nu, utan fokus kommer vara mot att utvecklas på dom kortare sprint först. Laktat fokus får komma senare.”
Foto: Deca Text&Bild