Bengt Bendéus jubilerar – vännen Lasse om sin drömvärvning: ”Vi hade ingenting”

av | maj 3, 2024

Drömvärvningen blev ett uppsving för en gammal anrik friidrottsförening. Lasse Johnsson var som svensk stafettmästare 1967 med om att erövra Standaret tillsammans med bland annat Bengt Bendéus, svensk mästare i kula detta framgångsrika MAI-år.

De hade några aktiva år tillsammans och när Lasse efterhand engagerat sig mer som ledare i föreningen var han den drivande att rekrytera Bengt Bendéus som ordförande.

Året var 1985. Frans Nilsson skulle ersättas som ordförande.

– Jag sa till styrelsen att vi inte kunde hålla på så här. Vi hade ingen sponsor, ingenting. Bengt hade dragit igång på Malmö börshus. Jag tänkte att han skulle vara bra som ordförande med sitt stora friidrottskunnande. Jag pratade med Sven Lindvall som höll i det mesta i klubben. Han tyckte det var ett bra förslag med Bengt. Ring honom, sa Sven. Nej, Bengt tackar aldrig ja om jag ringer. Ring du, förklarade jag. Sven ringde. Efter en halvtimme var de överens, och senare samma dag träffades vi på kansliet. 

Lasse Johnsson är säker:

– Det finns tre stora ledare i MAI genom tiderna. Lennart Strandberg, Sven Lindvall och Bengt Bendéus. Få har satt sin prägel på MAI som han, som ordförande och på senare år hedersordförande. Det är inte bara allt kring galorna som ska lyftas fram. Utan Bengt hade vi inte haft Atleticum med allt vad det innebär för klubben.

PO Troedsson kom tidigt med i tävlingsorganisationen kring galorna som riktigt  tog fart 1986. Han finns i mitten på bilden, flankerad av Lasse Johnsson, tv, och Daniel Wessfeldt, th. Bengt Bendéus håller sig i bakgrunden – den här gången.

”Mycket jobb och mycket jobb på det gamle MAI-kansliet på Hästhagen. Jag kan bara säga att Bengt i stort betydde allt för MAI:s ekonomi och därmed galorna på 1890-talet.

Daniel Wessfeldt hjälpte i många år Bendéus med galorna. Amerikanska collegekontakter fick över stjärnor och var början till det som gör att han är en världsledande friidrottsagent idag.

Bengt förde in MAI som ingen annan svensk förening tidigare i det absoluta internationella finrummet. Han var fadder till de stora galorna. Och hans ideér har elitaktiva i MAI fortfarande nytta av. Han byggde upp en modern storklubb genom att driva igenom Atleticum. Tack vare inomhushallen har friidrotten i Sverige vuxit.

Bengts drivkraft för friidrotten i stort i Malmö och hans personliga stöttning för de elitaktiva i MAI har varit ovärderlig. En sann friidrottsvän.

Stina Funke, svensk mästare och friidrottsmanager, driver JRS Sports management med Daniel Wessfeldt.

Storåkers: ”En speciell känsla för de aktiva”

Så här säger friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers, som tillbringat flera år i Malmö, om Bengt Bendéus och hans gärning.

Bengt Bendéus har verkligen under decennier bidragit till Malmö AI:s framgångar och varit handlingskraftig, generös och alltid haft en speciell känsla för de aktiva och denna klassiska förenings fromma. Bland hans övriga gedigna insatser i sin livsvandring på friidrottens stig kan nämnas hans stora engagemang för att rekrytera 1000 nya svenska ungdomstränare i samband med VM 1995 och hårda arbetsinsatser med galorna i Malmö. Vidare noterar vi i den svenska friidrottsfamiljen med tacksamhet hans djupa respekt och erkännande av andra ledarkollegor inom den olympiska huvudidrotten, det gäller både i hans älskade Malmö AI men även i IFK Växjö under den tidigare karriären som aktiv. 

Svensk Friidrott önskar stort gratulera Bengt på 80-årsdagen och tacka för hans gedigna livsgärning i vår fina idrott som vi hoppas fortsätter i många ytterligare år!”

Johan Storåkers Ordförande i Svenska Friidrottsförbundet

Jag var ju tränare och ledare i Göta när Bengt kom in som ny ordförande i MAI. Mitt intryck var att det verkligen började hända saker under hans ledning. Jag upplevde honom då, och antar att han är likadan idag, som en strukturerad, driven ledare som visste vad ha ville åstadkomma. Dessutom synnerligen sympatisk och trevlig. Sådana ledare växer inte på träd.

Ulf Karlsson, ledarprofil I Karlstads-Göta, landslagstränare och tidigare förbundskapten

Jag är ju ingen MAI:are men hade en del duster med Bengt i början på 90-talet när han ledde MAI-galan och jag DN-galan. En händelse som gav mycket publicitet var när Bengt kontrakterade Ben Johnson efter att han avtjänat sitt dopingstraff. Jag tyckte det var omoraliskt att betala någon som varit dopingavstängd men Bengt tyckte väl det mest luktade avundsjuka från min sida. Det blev stora rubriker och bland annat mittuppslaget i Aftonbladet med mig på ena sidan och Bengt på andra med blixtar emellan oss. När Bengt sen kom till DN-galan som gäst, vi var ju kollegor, stod jag vid hotellreceptionen. Bengt kom ensam men ville ha ett dubbelrum. När jag frågade varför han behövde ett dubbel kom svaret blixtsnabbt – “Jag behöver rum för mig och min moral”!

Rajne Söderberg, tidigare meeting director för DN-galan, även galaarrangör i Malmö arena.

 

Röster om den långa gärningen i MAI

Här är några andra röster om Bengt Bendéus och hans långa gärning i MAI:

För MAI har du med din måttlösa generositet varit utan motstycke. Genom din geniala känsla för affärer har du skapat förutsättningarna för denna. Men du har också en förmåga att känna var denna generositet kan komma till bäst nytta i en förening som MAI hos medlemmarna, främst hos de aktiva idrottarna, som under många år har begåvats med storslagna stipendier. Dock har det även i många andra sammanhang oftast varit du som stått för fiolerna. Evergreenstiderna för de äldre årgångarna minns vi med glädje. Lev väl!

Kjell Tånnander, svensk mästare och ledarlegendar i MAI. Olympier för MAI i tiokamp i Helsingfors-OS 1952. Ansvarig grenchef i stavhoppet när Sergej Bubka satte sitt världsrekord på Malmö stadion 1991.

Bengt är enormt betydelsefull för MAI:s aktiva genom sin långsiktiga ekonomiska stöttning. Med sin stora erfarenhet och sin kunskap är Bengt ett stort stöd för MAI:s styrelse och mig personligen”

Mats Svensson, ordförande MAI

Att försöka sammanfatta Bengts gärning i klubben är en intrikat uppgift som inte låter sig göras i några meningar. Men hans budskap som en av klubbens främsta kulturbärare har alltid varit otvetydigt. MAI representanter man alltid med stolthet – att vinna är viktigt är inget att sticka under stolen med, men än viktigare är hur man för sig när man representerar klubbens färger.

Philip Nossmy, Linus Thörnblad och Jesper Fritz. Svenska mästare och flerfaldiga mästerskapsdeltagare

Bengt höll i trådarna när jag bestämde mig för att flytta till Malmö 1988. Han utstrålade energi och världsvana, en karismatisk och godhjärtad ledare för ett storsatsande Malmö AI. Jag minns med värme denna för mig så omvälvande tid med flytt hemifrån och idrottssatsning i ny stad. Hade det inte varit för Bengt hade jag hamnat någon helt annanstans och min familj, fru och barn, hade sannolikt sett helt annorlunda ut. Är mycket tacksam för den chans att satsa på min sprintkarriär som Bengt gav mig och att jag hamnade just i Malmö.”

Lars Hedner, svensk mästare, OS-finalist i stafett och tidigare ordförande i elitkommittén.

Under hela min aktiva tid i MAI i slutet på 80 talet och hela 90 talet var det radarparet Johnsson och Bendeus som fick klubben att utvecklas och alla att trivas. Bengt var ytterst delaktig i att Atleticum kom till vilket gjorde att vi aktiva utvecklades i en fantastisk träningsmiljö. Alla dessa friidrottsgalor har skapat stora fina idrottsminnen! Tack Bengt för din insats för klubben i alla år!

Torbjörn Bryde (fd Mårtensson), svensk mästare, OS-löpare i stafett 1996 och i sommar med i OS-truppen i Rom som fysioterapeut

En fantastisk välgörare och ivrare för friidrott med MAI i själ och hjärta.”

Lena Möller, svensk mästare och tidigare landslagssprinter

Bengt tog emot mig på Börsen som vilsen grabb från Göteborg. Han möjliggjorde så att jag fick chansen att satsa fullt på friidrotten. En ledare som inte bara drömde utan även såg till att genomföra detta. Tack Bengt för dina gärningar.”

Matias Ghansah, svensk mästare och mästerskapslöpare

Bengt har sitt hjärta i MAI. Han har stöttat MAI och sett till att det blivit tävlingar både inomhus och utomhus. Bengt ligger bakom Atleticum med all den tid och resurser som krävdes. Dessutom är han en oerhört bestämd och drivande kraft. Som aktiv höll sig kastarna mest för dig själv men när de var med oss andra så smälte han väl i  gänget. Bengt var en trevlig gosse som vi alla andra.”

Sven Ljungberg, erövrade som svensk mästare Standaret tillsammans med Bengt Bendéus 1967. Mångårig styrelseledamot

Bengts hjälp har betytt väldigt mycket för mig genom åren, och jag tror även många andra MAI:are känner så.”

Rizak Dirshe, 24-faldig svensk mästare och medeldistanstränare

Bengt har förmedlat framåtanda, glädje och uppfattningen om att inget är omöjligt.”

Ragnar Dahl, mångårig kollega som galaarrangör

Som jag kommer ihåg Bengt Bendeus utmanade han mig, ”Thomas, nu är du med i MAI, det betyder det att det bara är guld som räknas” Det var säkert så att olika personer hanterade detta på olika sätt, men det passade mig. Han hade ett stort hjärta och väldigt mycket engagemang, som säkert smittade av sig på hela kansliet på den tiden, vilket betalades tillbaka av de aktiva med bra prestationer på tävlingar.”

Thomas Leandersson, svensk mästare och tidigare landslagssprinter

En klubb behöver några engagerade eldsjälar för att verkligen nå sin fulla potential. Bengt Bendéus har verkligen varit en sådan för MAI. Jag känner stor tacksamhet för allt hans stöd och allt det han har gjort för oss!”

Ida Storm, flerfaldig svensk mästare i slägga som numera siktar på Broloppet!

Han var en del i att MAI lyckades bli den framgångsrika förening som den fortfarande är idag. Tillsammans med Lasse Johnsson var han den som lyckades övertyga politikerna om att vi behövde en inomhushall för friidrott och vi fick Atleticum. Han har ett stort MAI-hjärta med stora visioner för både de aktiva och klubben som helhet.”

Maria Staafgård, svensk mästare, landslagssprinter och tidigare styrelseledamot

Bengt har betytt oerhört mycket för mig som idrottare i MAI. Hans stöttning har bidragit stort till att jag har kunnat driva en elitsatsning kontinuerligt över tid och kunnat lägga ner den tiden som krävs för att prestera. Bengt bidrar även till MAIs starka vinnarkultur och påminner om vad det innebär att representera MAI som förening.”

Max Hrelja, svensk mästare, EM-deltagare i Rom i juni

Den position MAI återfinns idag i toppen på svensk klubbfriidrott är en stor del Bengts försorg. Bengts betydelse att bygga upp MAI som förening och organisation är fantastisk. Dessutom har han inte släppt sitt hjärta om MAI vilket vi kunde uppleva vid senaste årsmötet.”

Christer Stensson, tävlingsspeaker och drivande i veterankommittén

Det första som jag tänker på är att Bengt har, bland annat genom utdelning av sina generösa stipendier, skapat intresse bland många medlemmar för att delta vid MAI:s årsmöten. Det har bidragit till ökad klubbgemenskap och större delaktighet i den demokratiska processen inom föreningen.”

Pia Bosdotter Olson, tidigare styrelseledamot

Det har alltid funnits ett unikt driv i MAI:s DNA som är nedärvt och som även Bengt har. Men förutom det är han en visionär som inte ser några hinder. Under hans ledning utvecklades MAI till att bli en välstrukturerad klubb där det fanns såväl stor ungdomsverksamhet som en bred och hög elitverksamhet. Jag har alltjämt kontakt med Bengt och uppskattar honom mycket.”

Tomas Avebäck, svensk mästare och i många år ansvarig för träningsfilialen i Stockholm

Utan Bengt inget Atleticum. Han har gett aktiva möjlighet att träna och åka på olika typer av träningsläger genom stipendier som de inte skulle ha kunnat utan hans stöttning. Han har inte bara tänkt på de aktiva utan även bidragit och tänkt på tränarna.”

Helena Fernström, svensk mästare och trogen tävlingsfunktionär

Bengt är en fantastisk friidrottsentreprenör och ledare som lyft friidrotten i Malmö from 80-talet till idag exempelvis MAI-galan med världsstjärnor, byggande av inomhushall Atleticum och generösa stipendier till MAI-aktiva. Jag fick 1987 själv uppleva efter en tävling i Stuttgart på ett hotellrum när Bengt och hans advokat skrev avtal med världsstjärnan Ben Johnson för tävling på MAI-galan samma år.”

Ronny Olsson, svensk mästare och mästerskapslöpare

Bengt betyder mycket för mig genom sin stora insats och kärlek till MAI. Många av mina bästa upplevelser är knutna till min tränargärning i klubben. Bengt är en stark ledare med stort hjärta som förstår elitidrottens villkor. Utan honom hade MAI inte kunnat ge aktiva och tränare samma möjligheter att lyckas.”

Ola Thorson, medeldistanstränare

Bengt satte Malmö på friidrottens världskarta under slutet på 80-talet och ett antal år framåt. För mig var höjdpunkten Bubkas världsrekord på stadion 1991. Bengt har alltid haft idrottaren i fokus och hans stöd till aktiva under årens lopp har gett många ökade förutsättningar att nå sina mål!”

Fredrik Wennolf, svensk mästare och ny ordförande i elitkommittén

Jag är otroligt tacksam för Bengts stöttning och för mig har det betytt och hjälpt mig väldigt mycket i min idrottssatsning. Jag tycker det är fantastiskt hur han har hjälpt, stöttat och värnat om elitaktiva i MAI. 

Fanny Roos, svensk mästare i kula och EM-deltagare i Rom i sommar

En härligt engagerad MAI:are som gestaltar elittänket som finns i klubbens verksamhet. Har uppfostrat och stöttat väldigt många atleter i flera år nu och kulturbärare med sin sköna ”anti-jante” inställning att vi ska ta mig tusan vara bäst.

Staffan Jönsson, världsmästartränare i diskus och kultränare

Man minns de stora galorna, Bengts insatser som huvudsponsor.  Men Bengt har även startat ett projekt för tusen nya tränare i Sverige.  Det blev en succé. Han arbetade själv mycket för nyheter i klubben. Evergreen höll han i på olika trevliga ställen med mat och dryck.”

Gert Möller, svensk mästare och medeldistanstränare

Bengt Bendéus gärningar för MAI och dess aktiva anser jag är direkt nödvändiga för en förening som vill titulera sig som “Sveriges bästa friidrottsförening”. Hans visioner om storhet ger föreningen och dess aktiva inspiration och motivation för att fortsätta kämpa mot målen. Hans finansiella stöd till de elitaktiva har stor inverkan på vår jakt efter nya rekord och medaljer. I en nutid där övriga näringslivet blivit mindre benägna att investera i och sponsra individuella idrottare är Bengts stöd direkt avgörande.”

Jonas Glans, svensk mästare och EM-löpare

Bengt har med sitt engagemang, klokhet, generositet och stora MAI-hjärta varit högst bidragande till att MAI idag är landets bästa friidrottsförening. Stora ledare är antingen starka och karismatiska eller drivs av hjärta och engagemang. Bengt har allt!”

Tomas Strandberg, tidigare löpare, tränare och ordförande i MAI

Jubilaren Bengt Bendéus

Foto: Bilder i Syd, Deca Text&Bild samt privat.

Dela detta:

Glans lagsexa i EM – ”Jag var för feg”

  MAI:s Jonas Glans åkte till Turkiet utan att ha några större förhoppningar i terräng-EM. Sveriges lag i herrklassen blev sexa och själv slutade Jonas Glans som tredje svensk av de sex löparna. – Debuten i terräng-EM är avklarad och jag åker hem med en tvetydig...

Max och Niklas på miniläger – “Längtar oerhört mycket”

Max Hrelja satsar med full kraft tillbaka på tävlingsbanan. Han förbereder sig för fullt inför 2025 med ett egen miniläger på en vecka tillsammans med tränaren Niklas Fernström i Turkiet. – Det är bara jag och Niklas på ett läger med fokus på kvalitativ rehabträning,...

Lundasyskonen Persson: ”Redo för något nytt”

Ett syskonpar från Staffanstorp har sökt sig till MAI för att utvecklas som sprinters. Famke och Jeroen Persson lämnar IFK Lund där familjen lämnat stort avtryck genom åren. – Det känns väldigt roligt. Jag kände att jag var redo för något nytt och jag tycker verkligen...

”Har som plan att börja träna diskus igen”

  Rom 7-8 juni Wictor Petersson var tillbaka i de stora mästerskapen. EM-final i kula. 19,45 i finalen som tolva var väl inte riktigt vad han hoppades på efter sitt starka säsongsbästa 20,57 i kvalet. Men det gav framtidsförhoppningar.   ETT ÖGONBLICK  ...

Julia OS-satsar i italienska Padova – “Jag är taggad”

MAI-sprintern Julia Henriksson får möjligheten att helt satsa på friidrotten. Sverige snabbaste kvinna bryter upp från tryggheten hemma i Skåne och flyttar till italienska Padova. – Jag känner det som om det är rätt steg för mig. Men det är nervöst också. Fast mest är...

”Känns som om det kan bli en repris på 90-talets MAI”

  Göteborg 23 augusti   Evigt unge Nick Ekelund-Arenander har satsat vidare som veteranlöpare. Vid VM i Göteborg tog han silver på 400 m i M35-klassen med tiden 48,15. Han blev även trea på senior-SM och deltog i Finnkampen. ETT ÖGONBLICK NICK...

”Har lärt mig att verkligen lita på David”

20 juli Banska Bystrica, Slovakien På U18-EM sänkte Ivano Bevanda sitt personliga rekord på 200 meter i två omgångar. I finalen sprang han in som sensationell silvermedaljör med tiden 21.17 bakom förhandsfavoriten Diego Nappi.   ETT ÖGONBLICK   IVANO BEVANDA...

“OS var fantastiskt men blandade känslor”

9 augusti Paris Fanny Roos blir OS-sjua i kula. Noterade 18,78 i finalen. En prestation som kom lite i skymundan i OS-flödet. Samma placering i Paris hade för övrigt sambon Daniel Ståhl i diskus. ETT ÖGONBLICK FANNY ROOS Tankar kring OS? – OS i Paris var fantastiskt,...

”Att bryta barriärer är en stor motivationshöjare”

  14 juli Le Chaux-de-Fonds I schweiziska La Chaux-de-Fonds sprang Malmös Kasper Kadestål för första gången under 46 sekunder på 400 meter. Med 45,84 placerade han sig som femma genom tiderna i Sverige på distansen. ETT ÖGONBLICK KASPER KADESTÅL Tankar kring...

”Jag har aldrig känt så mycket kraft i kroppen”

  25 maj, Halle, Tyskland Andra svenska rekordet på tre dagar. 72,20 i Estland följdes upp med 73,31 i tyska Halle. Det öppnade upp före både EM och OS under sommaren för MAI:s släggkastare. ETT ÖGONBLICK THEA LÖFMAN Tankar kring rekorden? – Jag åkte från Estland...

EM-fyran – ”MAI ett självklart val”

I somras var sprintern Erik Erlandsson en svensksensation vid både EM i Rom och OS i Paris. Nu lämnar han moderklubben IFK Lund och fortsätter sin mästerskapssatsning i MAI. Erik är den stora profilen i tränare Mikael Wennolfs nykomponerade träningsgrupp. – Valet var...

Sprintsatsning drar till sig EM-talanger

Några idrottare från MAI är med och tänker nytt i ”Sydsvensk sprintsatsning” som byggts upp av juniorlandslagets förbundskapten Mikael Wennolf, tidigare svensk mästare i MAI, och som under året lotsat IFK Lunds Erik Erlandsson till EM-framgång, fyra på 200 m i Rom i...

Montler återvänder till MAI – ”alltid varit min plan”

Längdhopparen Thobias Montler återvänder till MAI. Övergångspapperen är klara och skickas in till det svenska förbundet i nästa vecka när det är deadline. Samarbetet med Yannick Tregaro är avslutat och han är i slutskedet att plocka ihop sitt nya tränarteam. – Det har...

“Nära medalj men en fjärdeplats suger också”

31 augusti Lima, Peru William Trulsson sprang till sig en fjärdeplats i finalen på 200 meter på U20-VM endast en tiondel från pallen. Williams tid blev 20.91 i motvind, bara fem hundradelar från det personliga rekordet. Den bästa svenska placering på mästerskapet och...

Dela detta:

Glans lagsexa i EM – ”Jag var för feg”

Glans lagsexa i EM – ”Jag var för feg”

  MAI:s Jonas Glans åkte till Turkiet utan att ha några större förhoppningar i terräng-EM. Sveriges lag i herrklassen blev sexa och själv slutade Jonas Glans som tredje svensk av de sex löparna. – Debuten i terräng-EM är avklarad och jag åker hem med en tvetydig...

Lundasyskonen Persson: ”Redo för något nytt”

Lundasyskonen Persson: ”Redo för något nytt”

Ett syskonpar från Staffanstorp har sökt sig till MAI för att utvecklas som sprinters. Famke och Jeroen Persson lämnar IFK Lund där familjen lämnat stort avtryck genom åren. – Det känns väldigt roligt. Jag kände att jag var redo för något nytt och jag tycker verkligen...

”Har som plan att börja träna diskus igen”

”Har som plan att börja träna diskus igen”

  Rom 7-8 juni Wictor Petersson var tillbaka i de stora mästerskapen. EM-final i kula. 19,45 i finalen som tolva var väl inte riktigt vad han hoppades på efter sitt starka säsongsbästa 20,57 i kvalet. Men det gav framtidsförhoppningar.   ETT ÖGONBLICK  ...

Julia OS-satsar i italienska Padova – “Jag är taggad”

Julia OS-satsar i italienska Padova – “Jag är taggad”

MAI-sprintern Julia Henriksson får möjligheten att helt satsa på friidrotten. Sverige snabbaste kvinna bryter upp från tryggheten hemma i Skåne och flyttar till italienska Padova. – Jag känner det som om det är rätt steg för mig. Men det är nervöst också. Fast mest är...