1964 kom distansen 4×800 m med på programmet vid stafett-SM. Lasse Johnsson var värvad till MAI och fick vara med om att ta silver i den första SM-tävlingen någonsin på distansen.
Tre år i rad därefter, 1965-1967, vann MAI guld med Lasse och mångårige styrelsekassören Sven Ljungberg på de inledande sträckorna och sedan tog landslagsstjärnorna Kenth Anderssson och Jan-Ingvar Ohlsson hand om gulddefileringen.
I Västerås om några veckor kan de här fina MAI-grenarna, 800 m och 1500 m, försvinna ur SM-programmet i stafett. En medeldistansmedley med olika sträcklängder kommer att ta vid 2026 på försök under två år. Deltagandet från klubbarna har varit för knapert de senaste åren. Mixed och medley är på förslag. På 400 m ska tjejer och killar tävla i samma lag något som redan införts internationellt. Men först ett stafett-SM i maj med oförändrat program. Sedan får framtiden utvisa.

JSM 2024
P19 1500 m Final
Det kan alltså bli så att Marcus Asker och hans kompisar, tränade av Rizak Dirshe, MAI:s meste SM-guldmedaljör, med en imponerande meritlista på just medeldistans, gör den sista starten på paraddistansen 4×800 m.
I samband med årsmötet delade Lasse Johnsson ut sin första utmärkelse till klubbens främste medeldistansare under 2024. Valet föll på Marcus Asker. JSM-etta på 1500 m under året, i hinderfinal på stora SM i Uddevalla och med massor av förhoppningar på sig att föra MAI:s stolta medeldistanstraditioner vidare.
– Kul med utmärkelsen och det känns bra inför säsongen, säger Marcus när Bloggen sammanför honom med Lasse Johnsson och tränaren Rizak Dirshe i den gemytliga vinterträdgården som utgör ingången till Malmö stadion.
Denna en gång så vackra arena går även mot sin sista säsong som friidrottsarena innan grävskoporna kommande årsskifte rullar in för för att ändra om fasciliterna på Stadionområdet. Utomhusträning kommer att ske på Hästhagen i fyra-fem år framöver. Nya tider igen.
Lasse minns när Stadion var nytt efter VM-året i fotboll 1958 och det var fullt drag i medeldistans i MAI när Lasse flyttade till Malmö från halländska Veinge för att bli en del av en stor löparkultur i MAI.
– Nu har vi svårt att få ihop lag. Då var det uttagningar i inför stafett-SM var det försök och final på Stadion på 800 m för att ta ut de två som skulle stötta Kenth och Jan-Ingvar till guld.
42 stafett-SM gjorde Lasse om aktiv och ledare.
– Att åka iväg med buss ett stort gäng från MAI var en av de roligaste händelserna på året, säger Lasse.
Det har varit lite tunt på medeldistans i ett antal år i MAI men med Marcus kommer ett starkt, ungt gäng som är på gång.

SM-final hinder Uddevalla
7 Marcus Asker 05 Malmö AI 9:11.64
PB
Rizak matchar unga lovande killar som, utöver Marcus, namn som Michael Hansson, Theo Hellberg, Oliver Fehrlund Persson, Finn Grindal, Sander Peter Bere och Albin Öberg. Den tilltänkta stommen till medeldistanslagen i Västerås.
För Marcus kvarstår frågan om det blir en satsning med eller utan hinder. I internationella mästerskap på ungdomssidan har det blivit hinderstart för Marcus.
– Lite grann för att det varit lättast att klara kvalgränserna, erkänner han.
I år finns ett U23-EM som 20-årige Marcus blickar mot mellan träningspendlandet från Bunkeflo till Stadion och jobbet på Mekonomen.
– Men det är väldigt tuffa kvalgränser. Vi får se, säger Marcus Asker.
Något roligt stafettminne?
– Skulle väl kanske vara min debut på stafett-SM, 2019 på Stockholms Stadion. Jag blev övertalad att springa 3×800 m med ett år äldre bara för att där fanns medaljchans, då i P15 om jag minns rätt. Vi sprang hem ett silver och det var min första medalj i SM-sammanhang.
– Danderyd vann, de har vunnit alla år sedan dess i princip. Jag sprang med Luke Brickhill och Modou Lamin Bah, ingen av dem kvar i MAI idag.
Foto: Deca Text&Bild samt privat.