Caleb Conable har beslutat ge friidrotten en chans: ”Det är många som varit på mig”

av | apr 7, 2023

Han kan nörda ner sig i appar och dataprogram. Detta har hindrat honom från att ha riktigt fokus på friidrotten. Nu har MAI:s Caleb Conable lovat sina kompisar att ge längdhoppet en chans.

– SM-brons i Atleticum efter att ha varit borta hur länge som helst. Det är många som har varit på mig efter det, säger Caleb Conable.

1 Thobias Montler 96 Ullevi FK 7.87
2 Jesper Hellström 95 Hässelby SK 7.42
3 Caleb Conable 01 Malmö AI 7.30 SB

Så när högskolestudierna i datakunskap tar slut i maj ska snart 22-årige Caleb dra igång mer att likna en elitsatsning på friidrott.

– Just nu så håller jag på att avsluta mitt tredje och sista år i ”Engineering in Computer Science”. Jag pluggar på Kristianstads högskola vilket har gått väldigt bra eftersom dom även har varit väldigt stöttande till mig som elitidrottare. 

Men fulltid friidrott. Knappast.

– Som friidrottare har faktiskt aldrig friidrotten varit min första prioritering utan mer till två tredjedelar. Därför har jag under perioder inte haft tränare, tränat regelbundet eller varit kontinuerlig med träningen. Varför jag har gjort friidrott beror på att det har varit kul, passat mig och för att jag varit bra på det, säger Caleb.

En udda personlighet i MAI:s grönsvarta gemenskap. 

Bloggen bad Caleb berätta lite om sin bakgrund: 

– Min historia började när min familj, min mamma, pappa och två bröder flyttade till Sverige från Nigeria år 2008. Mamma flyttade först för att studera och sedan följde övriga familjen efter. Jag var sex år och skulle fylla sju. Det var väldigt nytt för mig, ett nytt land, nytt språk och kultur men jag hade väldigt lätt att anpassa mig.

Caleb började inledningsvis i engelsk skola i Lund. Familjen skulle ju inte stanna i Sverige så länge. Men tankarna att stanna växte fram och det blev på Fågelskolan som hans idrottsintresse började frodas.

– I årskurs 1 så rådde lärarna oss att gå på sommarkollo som Värpinge IF arrangerade, vilket både jag och min lillebror gjorde. Vi fick göra mycket olika fysiska aktiviteter såsom sprint, basket och så vidare. Därifrån blev jag rekommenderad att börja i deras basketlag eftersom dom tyckte jag var snabb, berättar Caleb.

– Det var inte förrän ett år senare jag hamnade på IFK Lunds friidrottsanläggning. Då var jag tio år och hade ingen aning om vad friidrott var. När jag skulle börja i sporten så prioriterade inte mina föräldrar det behovet vilket gjorde jag istället fick göra en ”prova period”.

– Egentligen fick man inte prova på mer än tre veckor, men för mig blev den ett helt år. Sven Åke Olsson, som jobbade för IFK Lunds kansli, var den som finansierade min träning under flera år. Detta berodde på att även han såg potential i mig och mina föräldrar inte prioriterade idrottsbehovet.

15 år gammal bytte Caleb Conable klubb till MAI och började göra sig gällande i ungdomsklasserna, även på nationell nivå. Både som sprinter och som hoppare.

– Jag debuterade i ungdomslandslaget i Ungdomsfinnkampen och då blev jag uttagen till tresteg. Jag hade vunnit ett USM-guld i längd två veckor innan. Men Karin Olsson menade att hon behövde några duktiga i tresteget för att hämta poäng. Tresteg är den ända grenen jag aldrig någonsin har tränat, bara tävlat i det. Det slutade i alla fall med ett nytt klubbrekord för pojkar 17 med resultatet 14,61 och en andra plats. 

– Sedan har jag varit med i Nordenkampen för juniorer där jag körde 200 meter men då gick det inte så bra på grund av den träningsbakgrund jag hade. Jag hade tagit silver på JSM 2019 utomhus då jag bara tränade en gång veckan.

En friidrottens mångsysslare som har talang för många grenar.

– Eftersom det gick så bra med tresteget på Ungdomsfinnkampen så försökte jag träna det, men det gick inte. Jag fick jätteont på grund av den bristande tekniken. Därför bestämde jag mig för att sluta köra tresteg helt och hållet. Nu för tiden kör jag bara tresteg när jag blir inkallad till att göra det.

– Min träning har inte förrän de senaste två åren varit seriös. Jag lyckades få ett brons i längd vid inne-SM i Atleticum 2021. Men blev skadad strax innan utomhussäsongen samma år. Sedan dess har jag haft mycket vila och bytt tränare.

Tränaren Stellan Kjellander har varit med att plocka fram ett bra koncept för Caleb Conable.

– Nu har jag Göran Mörkeberg som tränare. Jag har numera ett träningsschema mer anpassat till vad som fungerar för just min kropp. Innan brukade jag nästan alltid tävla med besvär.

– Denna säsong är första gången jag tävlar utan några besvär, och jag tackar min tränare för det då vi har kommit underfund med en träning som passar mig. 

Caleb har tränat på egen hand mycket genom åren. Nu har Caleb ökat från ett pass i veckan i Malmö till fyra gånger i veckan.

Liksom sprintkollegan i MAI, William Trulsson, bort Caleb i Södra Sandby, mest av en slump.

– Det blir en del pendlande. Mina föräldrar menade att det var dags för mig att stå på egna ben, tyckte att jag satt för mycket framför datorn och höll på.

– Jag hade just gjort klart en app till företaget Combitech. Den tjänade jag 40 000 kronor på. Ett bra startkapital att komma vidare på. Södra Sandby verkade bra.

Den idrottsliga ambitionen har även stigit. I februari tog han sitt andra SM-brons inomhus i längd, även nu i Atleticum. Detta trots skadestrul och byte av avstampsfot bara dagarna före SM.

– Nu hoppar jag med höger ben, för det mesta…

– Om allt håller i sig så ser jag mig själv försöka kvala i längd till U23-EM i Finland i sommar. Det är min prioritet just nu.

För att komma med i truppen måste han förbättra sina längder. Kvalet är 7,60. Som bäst har han hoppat 7,47 – inomhus 2021 – och det bästa uteresultatet är 7,35 från året innan.

– I sommar hoppas jag starta ett eget dataföretag. Då kan jag planera min tid på ett annat sätt. Just nu experimenterar jag med ett nytt träningsbälte. Idrottare måste bli bättre att utnyttja tekniken, menar Caleb Conable.

 

Foto: Deca Text&Bild och privat.

Dela detta:

Nikki vinnare i Köpenhamn – snabbare än på fem år

Det var rekordfest på Stockholms stadion i Bauhausgalan med världsrekord av Armand Duplantis och Europarekord av Andreas Almgren. Julia Henriksson var några hundradelar från sitt personliga rekord på 100 m. Lite i skymundan sprang tidigare svenska mästarinnan Nikki...

Sprinter-Erik har tankarna på Broloppet – ”Ska bli kul”

Erik Erlandsson har jobbat hårt för att Broloppet, halvmaran över Öresundsbron, ska bli så bra som möjligt. Men när det är dags för lopp på söndagen så befinner sig Erik på anrika Stockholms stadion istället. Många ser fram emot hans start på 200 m vid Bauhausgalan....

MAI:s mästerskapstrio på gång – “Höjt min lägstanivå”

Tre MAI-are med höga mästerskapsambitioner visade form vid tävlingar i nederländska Hengelo på måndagskvällen. Julia Henriksson blev tvåa på 200 m. Hon hade en fin avslutning och kunde plocka ett par placeringar på upploppet och springa i mål på 23,10 (-0.5), 35...

Tillfälligt bakslag för Montler – ”Inget att skylla på”

Thobias Montlers säsongsinledning har varit strålande. Men i Diamond League-galan i Rom på Nationaldagen var det trögare. Thobias snuddade vid det personliga rekordet vid en tävling i grekiska Kalamata för en vecka sedan. I Rom blev hans längsta hopp 7,79 – vilket...

Fanny gillar att turnera runt – det stormar kring Julia

Fanny Roos har gjort sin bästa säsongsstart någonsin. För en månad sedan förbättrade hon det svenska rekordet till 19,66 i Kina, och i helgen var det ytterligare två tävlingar Ver 19 meter med 19,49 som bäst i Dresden. – Det var en bra helg, dubbla tävlingar, först...

Thobias nära pers i stadstävling – Fanny vann i Polen

I grekiska Kalamata var det stor längdhoppsfest när den årliga tävlingen Tsatoumas Street Long Jump avgjordes på en uppbyggd bana mitt i stan. Thobias första hopp i Kalamata mätte hela 8,25, två centimeter från hans pers utomhus och hans femte längsta hopp i...

Blixt och dunder – nu är det snart till Max igen

  Bloggen gör den här gången ett nedslag i Antalya, en hamnstad med antika anor och en populär turistort i sydvästra Turkiet. En rejäl MAI-grupp är på plats och på flera sätt är det Max Hrelja som är mest intressant och hans tankar inför en tilltänkt comeback på...

Hej, här är vi! – MAI-gäng mitt i spanska dramat

  Hej, här är vi! Det kom en hälsning till Bloggen från Spanien. Efter en måndag med stor dramatik kring strömavbrottet som drabbade stora delar av den iberiska halvön och alla spekulationer kring det inträffade, hade vardagen återkommit på tisdagen för det stora...

Wictor strålar bland kraftkarlarna – ”Skönt hänga i solen”

  Kraftkarlarna har dragit till Albufeira, Portugal. Med inomhussäsongen store MAI-are, kulstötaren Wictor Petersson, i spetsen har delar av Staffan Jönssons träningsgrupp sökt upp träningsvärmen. Förutom MAI-duon är det diskusbjässarna Daniel Ståhl och Gudni...

USA-debut av Julia – “Kul kickstarta säsongen”

  MAI-sprintern Julia Henriksson har gjort säsongsdebut på Tom Jones Memorial i Florida. Det blev lopp på både 200 och 100 meter. 200-metersloppet på Långfredagen stördes av motvind (-1.4) och hon noterade 23,55, och sammantaget en 21:a plats. På Påskafton sprang...

Singapore eller Sverige – snart kommer Hugos tuffa val

  Det har börjat pratas om en 17-årig sprinter i MAI. Och vill man hårddra saker och ting kan han bli olympier för Singapore. Hugo Kjellander blev i vintras noterad för nationellt rekord för Singapore på 200 m inomhus. 22,19 gjorde han vid tävlingar i Göteborg....

Dela detta:

Nikki vinnare i Köpenhamn – snabbare än på fem år

Nikki vinnare i Köpenhamn – snabbare än på fem år

Det var rekordfest på Stockholms stadion i Bauhausgalan med världsrekord av Armand Duplantis och Europarekord av Andreas Almgren. Julia Henriksson var några hundradelar från sitt personliga rekord på 100 m. Lite i skymundan sprang tidigare svenska mästarinnan Nikki...

Fanny gillar att turnera runt – det stormar kring Julia

Fanny gillar att turnera runt – det stormar kring Julia

Fanny Roos har gjort sin bästa säsongsstart någonsin. För en månad sedan förbättrade hon det svenska rekordet till 19,66 i Kina, och i helgen var det ytterligare två tävlingar Ver 19 meter med 19,49 som bäst i Dresden. – Det var en bra helg, dubbla tävlingar, först...