En ung och framåt MAI-are har klivit in i Svenska Friidrottsförbundets styrelse. 27-åriga Freja Avebäck hoppas göra ett avtryck i styrelsen men hon har ingen direkt fråga som hon främst kommer att ta tag i.
– Det ska bli intressant att se vad jag får sätta mig och arbeta med. Jag hoppas komma med ett yngre perspektiv och perspektiv som fortfarande aktiv själv. Jag ser fram emot att vi alla är där för att föra friidrotten framåt och göra arbetet tillsammans, för det är då jag upplevt att arbetet oftast blir som bäst, säger hon.
I Stockholm är Freja Avebäck känd för att tidigare varit ordförande i ungdomsrådet utöver sitt tävlande. I Malmö är kanske namnet Avebäck mer känt från pappa Tomas som i många år var en framgångsrik sprinter i MAI på 1980-talet. Freja tränar i pappas träningsgrupp i Stockholm där Anton Levin är det mest kända namnet.
– Jag tycker att det är kul med vår MAI-grupp i Stockholm. Vi har en härlig grupp som stöttar och krigar på tillsammans. Så fort det är tävlingar där fler MAI-are är med så tycker jag att det alltid har varit härlig stämning och gemenskap mellan oss alla.
– I början var det alltid några här uppe som trodde att vi hade åkt ända från Malmö för en mindre tävling under en vardagskväll, men nu känns det som att de flesta är vana vid att vi finns här uppe i norra Malmö.
Freja Avebäck är mer eller mindre född in i friidrotten.
– Jag började med friidrott när jag var sju år gammal, är alltså inne på år 20 nu. Inom friidrotten har jag väl testat på de flesta grenarna. En period stötte jag mycket kula, men det jag fastnat för att fortsätta med är just kortsprint. Vi är fyra syskon där tre av oss kommit in i friidrottsvärlden. Lillasyster Klara och lillebror Henrik friidrottar både. Min storebror Erik har hamnat inom journalistiken.
– För mig har MAI alltid varit väldigt känt i familjen eftersom pappa tävlade där och min mamma plus hela den sidan släkten är från Kristianstad.
Friidrottstävlandet är en fritidssysselsättning. Idrott är inget som Freja Avebäck satsar heltid på.
– Till vardags jobbar jag internationellt inom telekom sedan sex år tillbaka. En rolig och intressant värld där man får jobba mycket med andra team och lära sig om många områden inom arbetet. Jag har även jobbat inom förskola direkt efter gymnasiet och var i höstas inne en sväng i bankvärlden inom Anti Money Laundering (AML) och Know Your Customer (KYC).
Dessutom är hon en inbiten hästtjej.
– Utanför friidrotten föder jag och min mamma Charlotte upp shetlandsponnyer. Stuteriet vi har grundades av min morfar 1965 som min mamma tog över 2002. Alla de vi har kvar idag är alltså ättlingar till det första stoet min morfar importerade en gång i tiden.
2017 valdes Freja Avebäck in i Svenska Friidrottsförbundets ungdomsråd.
– Redan under första året satt jag som vice ordförande för att sedan kliva upp som ordförande år två. Ordförandeskapet var väldigt roligt just för att man får vara lite som en spindel i nätet. Gänget som satt i Ungdomsrådet under min tid där jobbade mycket tillsammans, vi delade upp oss så att man hade sin bit av ägandeskap av någonting och saker flöt på väldigt bra. Vi startade den unga ledarskapsutbildningen YALA som fortfarande är igång.
– Jag satt totalt fyra år i Ungdomsrådet och under sista året lämnade jag över ordförandeskapet till en annan i gänget för att det skulle bli ett naturligt byte där vi även kunde stötta upp varandra under den perioden.
2018 fick Freja Avebäck åka på Young Leaders Forum i Berlin som arrangeras av Europeiska Friidrottsförbundets youth team.
– Sedan 2019 är jag med i det gänget och är nu med och arrangerar kommande Young Leaders Forum som kommer att ske i München i sommar. I mars 2021 tog min tid i Ungdomsrådet slut.
Eftersom hon i flera år varit inne i förbundets arbete tror Freja Avebäck att hon snabbt kommer in i sin nya förbundsroll.
– Jag har haft turen att lära känna vissa i styrelsen sedan tidigare just genom min roll i Ungdomsrådet, så det är inte helt främmande att jobba med de som sitter med idag. Jag har även suttit med på styrelsemötena i omgångar. Tack vare Ungdomsrådet har jag fått en annan insyn i Friidrottssverige än vad jag hade tidigare. Jag har fått se vilka utmaningar som finns i vissa klubbar och distrikt ute i landet men även vad som fungerar bra. Att få jobba tillsammans med olika individer från runt om i Sverige är dessutom en bra erfarenhet, speciellt eftersom vi alla i Ungdomsrådet kommer från olika bakgrunder och med olika tänk.
– Det känns som att jag har fått en insyn i hur saker går till. Självklart kan det dyka upp oväntade händelser, men det är inte något som jag upplever som något jobbigt i dagsläget. Det får hanteras där och då. Jag tror även att jag fått lite mer skinn på näsan av att sitta i Ungdomsrådet. Så jag tror att det kan bli ett intressant och lärorikt äventyr.
Bilder: Privat.