Inför ISM-10: Jimmy Nordin överlägsen i kula i många år – ”Atleticum var som mitt eget vardagsrum”

av | jan 8, 2023

2002 vann kulstötaren Jimmy Nordin SM i sin hemmahall Atleticum. Han var på väg att stöta sig in i den internationella eliten, satte personligt rekord med 20,73 det året och var i 

EM-final både inne och ute, sjua respektive elva som mästerskapsplacering.

– Atleticum var nästan som mitt eget vardagsrum, ett andra hem. Jag var ju där nästan jämt och tränade, säger Jimmy.

 

Totalt blev det elva SM-guld för Jimmy Nordin som avslutade sin karriär hemma i Gävle i ett andra försök att bli mästerskapsmedaljör. Han nådde inte dit, det blev några felbeslut på vägen.

Vad minns du mest av SM-titeln i Atleticum 2002?

– Jag kommer ihåg segerresultatet 19,48. Det var i perioden när jag var på väg att göra mina längsta stötar. Jag var i bra form. Anders Holmström var hemma från USA och Andreas Gustafsson hade kommit ner från Skövde för att träna i hallen. En riktigt bra tävling. Kul att få till det när det är hemmaplan också.

Vad betydde Atleticum för dig?

– Jag var ju där nästan jämt. Jag tränade i hallen två gånger om dagen. Det var verkligen hemma. Jag gick iväg och gjorde allt i Atleticum. Jag körde alltid stryka nere i hörnet i hallen. Det var spänst, hopp och sprint i ett annat hörn. Jag tränade nästan aldrig inne på Malmö stadion även om det var sommar. Atleticum blev som ett andra hem, absolut.

Åren i Malmö minns Jimmy Nordin med glädje. Först som heleneholmare och så småningom som MAI-are.

– Jag bodde alldeles bakom kastplanen på Nya Bellevue. Det var supernära Stadion. Jag gick till träningen varje dag. En perfekt tillvaro som idrottare, det kan inte bli bättre.

Dagens MAI-stjärna i kula, Wictor Petersson, följer ungefär samma koncept. Bor på Lorensborg, en kort gångväg från Stadionområdet och lever för sin idrott kula.

– Det är nog det enda sättet att bli riktigt bra, att bo så och vara nära i det. Jag bodde själv också på Lorensborg ett tag. När man får vittring på andra saker än friidrott, då börjar vägen åt fel håll. Så blev det för mig. Man måste hålla sig helt fokuserad.

– Jag hade fin stöttning från MAI och inte minst Lasse Johnsson. Han bidrog mycket till att jag fick några sponsorer, och ha det lite bättre. Lasse har ett stort MAI-hjärta. Malmö var absolut de bästa åren. Den klubben som var mest professionell av alla klubbar jag sprungit på.

Men – Jimmy Nordin var kulstötare nästan i världsklass men kunde inte leva på sin idrott. 

– Tittar man på karriären så här i efterhand fick jag ut för lite resultatmässigt. Jag slutade för tidigt. Det var en felkalkylering att deffa mig ner i vikt. Jag hade kunnat stöta mycket längre med annan träning. Men det är svårt att behålla trycket i träningen när motivationen börjar försvinna.

Den 179 centimeter långe svenske landslagsstjärnan vägde 135 kilo när han stötte som längst. Jimmy plockade bort 47 kilo på ett år.

– Men jag blev inte bättre, det var ett misstag. Jag började deffa under min tid i Malmö. Jag tappade en meter i längd i stället. Jag fick inte till kroppens rörelsemönster igen. Den store Jimmy var så invand. Jag försökte uppfinna hjulet på nytt. Inte den förste, inte den siste. Det är väl så som idrottare på väg mot eliten.

Hur är det med din kontakt med Malmö idag?

– Väldigt lite faktiskt. När det var SM inomhus i Gävle för några år sedan snackade jag med Rizak Dirshe en del. Det var roligt att se honom. Jag har tyvärr lite halvdålig kontakt med Malmöfolket. Men det är jättekul att Wictor Petersson kommit fram. Synd att han blev skadad 2022. Där finns förutsättningar.

Jimmy Nordin är numera Gävlebo, utan direkt kontakt med friidrotten.

– Jag gjorde ett försök till veterancomeback innan covid bröt ut. Jag försökte dra på lite grann, i långsamt tempo. Men det var ingen människa i hallen. Man står där själv. Samma där. Motivationen. Ju äldre man desto mer morot behövs. Som ung är man mer hungrig av naturen på något vis. Så det blev kattskit av det.

– Jag har också varit tränare i Gefle IF en tid. Tyvärr finns inte något riktigt intresse här i stan längre. Friidrotten har dött ut. Vi fick Sveriges finaste inomhushall, lagom till det försvann all friidrott.

Elitkarriären tog slut efter en fylleskandal i samband med hemma-EM 2006. Efter några struliga år med som singer-songwriter i krogsvängen och med det personliga problem har 43-åringen åter fått balans i livet. 

– Krogarna var inte någon bra miljö för mig, jag tror det hade en klar påverkan på mitt levnadssätt. Jag saknade även tävlingsmomenten från tiden som friidrottare.

Nu är han gift med Lumia sedan sex år tillbaka. Han har blivit rikskänd igen med sin metalldetektor och letande efter fynd i jorden.

– Jag började för sex år sedan. Det har utvecklat sig till mer än bara en hobby. 

För att vara ute på skattjakt med en metalldetektor måste man söka tillstånd hos länsstyrelsen. Något som Jimmy Nordin inte gjort och därav åtalades han för brott mot kulturmiljölagen och hamnade i tidningsrubrikerna igen.

Jimmy Nordin driver idag en egen firma med verksamheter inom olika områden. Från bygg och hantverk, till webbdesign, musik och metalldetektering.

Mångsysslaren har framför allt blivit snickare.

– Det mesta jag gör är hantverk, bygger och renoverar, säger han.

Det hela började vid översvämning i Gävle sommaren 2021 då hans kolonistuga förstördes.

– Det var kaos överallt i stan. Bara ute där jag håller till i Gävle dränktes 150 stugor i vatten. Jag är inne på min femte stuga nu som jag renoverar efter ovädret. Jag gör allt utom el och rör. Grannarna fick upp ögonen för att jag kunde renovera. Annars ser dom mig mest som en gammal kulstötare.

Då satte byggandet fart. Han bor i lägenhet bara en kilometer bort från Södra kolonin där han mest håller till. 

– Det är väldigt smidigt, tycker han.

Det finns gott om kolonier i Malmö också, inte minst Ärtholmen alldeles intill Stadionområdet. Perfekt med flytt till Malmö igen, undrar Bloggen trevande.

– Det vore jätteintressant faktiskt. Intresset för friidrott är helt annorlunda i Malmö. Bättre kan man nog inte ha det som friidrottare i Sverige.

 

Foto: Deca Text&Bild och privat.

 

MAI-vinnarna 2002

Petronella Dahlerus 200m 23,99

Patrik Lövgren 60m 6,64

Jörgen Zaki 1500m 3,49,85

Jimmy Nordin kula 19,48

Dela detta:

Glans lagsexa i EM – ”Jag var för feg”

  MAI:s Jonas Glans åkte till Turkiet utan att ha några större förhoppningar i terräng-EM. Sveriges lag i herrklassen blev sexa och själv slutade Jonas Glans som tredje svensk av de sex löparna. – Debuten i terräng-EM är avklarad och jag åker hem med en tvetydig...

Max och Niklas på miniläger – “Längtar oerhört mycket”

Max Hrelja satsar med full kraft tillbaka på tävlingsbanan. Han förbereder sig för fullt inför 2025 med ett egen miniläger på en vecka tillsammans med tränaren Niklas Fernström i Turkiet. – Det är bara jag och Niklas på ett läger med fokus på kvalitativ rehabträning,...

Lundasyskonen Persson: ”Redo för något nytt”

Ett syskonpar från Staffanstorp har sökt sig till MAI för att utvecklas som sprinters. Famke och Jeroen Persson lämnar IFK Lund där familjen lämnat stort avtryck genom åren. – Det känns väldigt roligt. Jag kände att jag var redo för något nytt och jag tycker verkligen...

”Har som plan att börja träna diskus igen”

  Rom 7-8 juni Wictor Petersson var tillbaka i de stora mästerskapen. EM-final i kula. 19,45 i finalen som tolva var väl inte riktigt vad han hoppades på efter sitt starka säsongsbästa 20,57 i kvalet. Men det gav framtidsförhoppningar.   ETT ÖGONBLICK  ...

Julia OS-satsar i italienska Padova – “Jag är taggad”

MAI-sprintern Julia Henriksson får möjligheten att helt satsa på friidrotten. Sverige snabbaste kvinna bryter upp från tryggheten hemma i Skåne och flyttar till italienska Padova. – Jag känner det som om det är rätt steg för mig. Men det är nervöst också. Fast mest är...

”Känns som om det kan bli en repris på 90-talets MAI”

  Göteborg 23 augusti   Evigt unge Nick Ekelund-Arenander har satsat vidare som veteranlöpare. Vid VM i Göteborg tog han silver på 400 m i M35-klassen med tiden 48,15. Han blev även trea på senior-SM och deltog i Finnkampen. ETT ÖGONBLICK NICK...

”Har lärt mig att verkligen lita på David”

20 juli Banska Bystrica, Slovakien På U18-EM sänkte Ivano Bevanda sitt personliga rekord på 200 meter i två omgångar. I finalen sprang han in som sensationell silvermedaljör med tiden 21.17 bakom förhandsfavoriten Diego Nappi.   ETT ÖGONBLICK   IVANO BEVANDA...

“OS var fantastiskt men blandade känslor”

9 augusti Paris Fanny Roos blir OS-sjua i kula. Noterade 18,78 i finalen. En prestation som kom lite i skymundan i OS-flödet. Samma placering i Paris hade för övrigt sambon Daniel Ståhl i diskus. ETT ÖGONBLICK FANNY ROOS Tankar kring OS? – OS i Paris var fantastiskt,...

”Att bryta barriärer är en stor motivationshöjare”

  14 juli Le Chaux-de-Fonds I schweiziska La Chaux-de-Fonds sprang Malmös Kasper Kadestål för första gången under 46 sekunder på 400 meter. Med 45,84 placerade han sig som femma genom tiderna i Sverige på distansen. ETT ÖGONBLICK KASPER KADESTÅL Tankar kring...

”Jag har aldrig känt så mycket kraft i kroppen”

  25 maj, Halle, Tyskland Andra svenska rekordet på tre dagar. 72,20 i Estland följdes upp med 73,31 i tyska Halle. Det öppnade upp före både EM och OS under sommaren för MAI:s släggkastare. ETT ÖGONBLICK THEA LÖFMAN Tankar kring rekorden? – Jag åkte från Estland...

EM-fyran – ”MAI ett självklart val”

I somras var sprintern Erik Erlandsson en svensksensation vid både EM i Rom och OS i Paris. Nu lämnar han moderklubben IFK Lund och fortsätter sin mästerskapssatsning i MAI. Erik är den stora profilen i tränare Mikael Wennolfs nykomponerade träningsgrupp. – Valet var...

Sprintsatsning drar till sig EM-talanger

Några idrottare från MAI är med och tänker nytt i ”Sydsvensk sprintsatsning” som byggts upp av juniorlandslagets förbundskapten Mikael Wennolf, tidigare svensk mästare i MAI, och som under året lotsat IFK Lunds Erik Erlandsson till EM-framgång, fyra på 200 m i Rom i...

Montler återvänder till MAI – ”alltid varit min plan”

Längdhopparen Thobias Montler återvänder till MAI. Övergångspapperen är klara och skickas in till det svenska förbundet i nästa vecka när det är deadline. Samarbetet med Yannick Tregaro är avslutat och han är i slutskedet att plocka ihop sitt nya tränarteam. – Det har...

“Nära medalj men en fjärdeplats suger också”

31 augusti Lima, Peru William Trulsson sprang till sig en fjärdeplats i finalen på 200 meter på U20-VM endast en tiondel från pallen. Williams tid blev 20.91 i motvind, bara fem hundradelar från det personliga rekordet. Den bästa svenska placering på mästerskapet och...

Dela detta:

Glans lagsexa i EM – ”Jag var för feg”

Glans lagsexa i EM – ”Jag var för feg”

  MAI:s Jonas Glans åkte till Turkiet utan att ha några större förhoppningar i terräng-EM. Sveriges lag i herrklassen blev sexa och själv slutade Jonas Glans som tredje svensk av de sex löparna. – Debuten i terräng-EM är avklarad och jag åker hem med en tvetydig...

Lundasyskonen Persson: ”Redo för något nytt”

Lundasyskonen Persson: ”Redo för något nytt”

Ett syskonpar från Staffanstorp har sökt sig till MAI för att utvecklas som sprinters. Famke och Jeroen Persson lämnar IFK Lund där familjen lämnat stort avtryck genom åren. – Det känns väldigt roligt. Jag kände att jag var redo för något nytt och jag tycker verkligen...

”Har som plan att börja träna diskus igen”

”Har som plan att börja träna diskus igen”

  Rom 7-8 juni Wictor Petersson var tillbaka i de stora mästerskapen. EM-final i kula. 19,45 i finalen som tolva var väl inte riktigt vad han hoppades på efter sitt starka säsongsbästa 20,57 i kvalet. Men det gav framtidsförhoppningar.   ETT ÖGONBLICK  ...

Julia OS-satsar i italienska Padova – “Jag är taggad”

Julia OS-satsar i italienska Padova – “Jag är taggad”

MAI-sprintern Julia Henriksson får möjligheten att helt satsa på friidrotten. Sverige snabbaste kvinna bryter upp från tryggheten hemma i Skåne och flyttar till italienska Padova. – Jag känner det som om det är rätt steg för mig. Men det är nervöst också. Fast mest är...