Inför ISM-11: Sprintdominansen var stor – men var på väg att ta slut

av | jan 15, 2023

60 m-titlar i hemma-SM 2002, 2005 och 2008. Patrik Lövgren, Daniel Persson och Per Strandquist var snabbast.

Men sprinteran i MAI var på väg att ta slut. 

Klubben som under Atleticums inledande decennier dominerade svensk sprint och var stommen i det korta stafettlandslaget.

Amerikanen Marty Krulee rekryterades som tränare och vann två år i rad. Thomas Leandersson tog vid, Torbjörn Mårtensson efter det och de pressades hela tiden av mästerskapslöpare som Lars Hedner och Matias Ghansah.

Därpå vann Patrik Lövgren fyra titlar för MAI och Daniel Persson två.

Austin Hamilton blixtrade till under några år – innemästare 2018 – och nu hoppas alla på något stort kring William Trulsson.

MAI har 15 SM-titlar på 60 m. Kan MAI få bredd på sprint igen?

– Jag hoppas på det. Skillnaden i dag är att standarden är ojämn. Vi var många som var jämna och triggade varandra. Känns som om man inte riktigt förvaltat talangerna som kommit, säger Patrik Lövgren till Bloggen.

Lövgren var något av 60-metersspecialist som tog sig till VM-final och blev sexa i Paris 1997 på distansen. Han vann SM inomhus i MAI-tröja 99, 01, 02, 03.

Vad minns du mest av SM-titeln i Atleticum 2002?

– Åren går ihop, det var så många saker på 60 m under några år, säger han till Bloggen. 

– Jag hade segertid 6,64 – ett av de bättre åren för mig. Kommer ihåg att jag vann med nästan två tiondelar. Näst bästa tiden på ett SM för mig. Patrik Strenius och Peter Karlsson pressade på. Vi var ett ganska hyfsat gäng.

6,61 noterade Patrik 1997 i Atleticum, då tävlade han för Helenholm.

– Jag gick över det året tillsammans med Rikard Rasmusson. Heleneholm hade inte resurserna. Det var inför VM i Paris. Lasse Johnsson skickade telegram till mig efter finalen, det kommer jag ihåg. 

Du blev något av en inomhusspecialist på 60 m.

– Ja, det var ju så på något vis. I alla fall konkurrensmässigt internationellt. Tiderna håller sig hyfsat fortfarande. Fyra mästerskapsfinaler är inte dåligt. I Paris hade 6,58 både i försök och semifinal. 6,61 som sexa i finalen. Det var tufft, men man ökade målen hela tiden. De åren kommer jag inte att glömma.

Vad betydde Atleticum för dig?

– Jag började med farsan Sven-Åke i Kombihallen. Sedan blev Tomas Sandberg tränare efter det. 1996 flyttade landslagslöparen Patrik Strenius till Malmö. Han och jag tränade ihop. Hösten 1996 blev även Ingemar Skärvstrand min tränare. Ett halvår senare sprang jag VM-final. Roliga år med lite tryck. 

Din kontakt med MAI i dag?

– Det är inte mycket. Sonen Vincent tränar friidrott två gånger i veckan. Han är elva år nu. Det blir nog ingen kortsprinter. Det brukar man kunna se. Han gillar kula. Ganska stor och stark och explosiv.

Efter flera år av skador i slutet av karriären drog sig Patrik tillbaka från tävlandet 2006.

– Skulle jag engagera mig i friidrotten igen skulle vara en elitgrupp. Det är det som är utmaningen. Ibland känner jag ett sug. Jag har mycket att dela med mig av. Var ju med lite bakom Daniel Persson när han kom fram. Vet att jag skulle kunna passa som coach.

Daniel är Daniel Persson som dominerade 60 m i en lång följd av år. Två SM-titlar, 2005 och 2006, och han var även mästerskapslöpare vid inne-EM i Madrid och VM i Moskva de åren. Han var även med som stafettlöpare på 4×100 m vid Göteborg-EM 2006.

Titeln i Atleticum 2005 var något av höjdpunkten i hans sprinterkarriär,

– Det var bra tryck hela det mästerskapet. Nationellt det bästa jag gjorde utan tvivel. Ett SM som jag skulle vinna. Patrik skadade sig säsongen innan och hade tappat lite. Det är alltid speciellt med en titel på hemmaplan med familjen och alla nära som åskådare. 

– Synd att man inte var lite äldre så man hade varit med i det tidigare gänget när Atleticum var nytt och utvecklingen stark. Vi var till slut inte så många. Lite början av slutet. Rätt synd. 

Daniel bor i Tygelsjö men har inte så stor friidrottskontakt längre.

– Barnen har varit med och gästspelat i hallen. Då var jag där ett tag. Det är klart att man saknar tugget och atmosfären, det sociala. Där är svårt att komma nära på något annat sätt än att vara mitt i, många med samma driv, samma känsla.

Daniel Persson var favorit att vinna 60-titeln 2008 också. Men talangen Per Strandquist gjorde comeback och vann oerhört knappt före Daniel Persson. De två MAI-arna hade samma tid 6,81, det skilde tusendelar mellan ettan och tvåan.

– Det blev min innehöjdpunkt, säger Per.

– Jag skulle inte ha vunnit. Jag hade haft en envis körtelfeber och SM blev första tävlingen den innesäsongen. Att jag startade berodde på att det var i Malmö. Daniel Persson var kraftigt överlägsen men jag lyckades med minsta möjliga marginal. En sån grej som är speciell.

– Det var min första SM-titel inne. Det blev bara en, och en ute på 100 m då jag bara var 18 år gammal, säger sprintertalangen som sprang Golden League på Bislett som 18-åring 2005.

– Sedan gick det tyvärr inte spikrakt uppåt. Jag fick jättemycket skador, bristningar genom åren. Ett år efter segern i Atleticum flyttade jag till college i Idaho. Jag var i USA i ett och ett halvt år. Mycket skador där också.

– När jag kom hem gjorde ny satsning bland annat med Jens Löfgren. Kroppen höll inte då heller. Tänkte, nu får det vara nog. Mitt toppresultat 10,42 kom när jag var 19 år. Det är inte då man ska vara som bäst. Hade jag kommit fram i dag hade jag nog tränat på ett annat sätt. Men då var var jag ung och ville bara vara bäst. Tänkte inte riktigt efter.

Inte heller Per Strandquist har någon större kontakt med friidrotten nuförtiden.

– Nej, jag försökte hitta annat än friidrott när jag slutade. Det är bara att erkänna att jag hållit igång väldigt dåligt. Följer ju friidrott lite grann. Jag har koll på min kompis Alex Tursells grupp.

Vad tycker du om sprintstandarden idag?

– Inte nån som är topptopp precis. Tråkigt att det inte är så i MAI. Malmö alltid varit ett sprint-Mecka. Det blir mindre och mindre av det. Grupperna skulle vara fler. Det fanns en tid då MAI hade tre fulla träningsheat en lördagmorgon. Det fanns en anledning att det var bra årgångar och gick bra för sprint. Jag nästan ensam som elittränade på slutet.

Alla de tre tidigare mästarna är spända på att se William Trulsson, kanske inte 60-metersspecialist men en sprinttalang utöver det vanliga,

– Lovande med William Trulsson. Man får bara hoppas att han får fortsätta utvecklas i lugn och ro. Hoppas han tänker en gång extra som jag inte själv gjorde, säger Per.

 

Foto: Deca Text&Bild

 

SM-vinnarna 2005 

Daniel Persson 60 m 6,69

Pernilla Tornemark längd 6,00

Dela detta:

Helgtradition i Sydafrika – ”Vackrare än jag mindes”

Det har blivit något av en helgtradition för MAI-friidrottare att dra iväg till Sydafrika, till universitetsstaden Stellenbosch en bit utanför Kapstaden. Varmt och gott, dessutom fina träningsförhållanden kring jul och nyår. – Stellenbosch är sig likt, om inte aningen...

Pepparkaksspelen 2024 – 810 Personbästa och 450 Toast

Femte upplagan av Pepparkaksspelen gick av stapeln den 7-8 december på Atleticum. Detta är en tävling som riktar in sig på barn och ungdomar och det är många som tävlar för första gången. Att det sätts 810 personbästa skvallrar också om att det är en av säsongens...

Glans lagsexa i EM – ”Jag var för feg”

  MAI:s Jonas Glans åkte till Turkiet utan att ha några större förhoppningar i terräng-EM. Sveriges lag i herrklassen blev sexa och själv slutade Jonas Glans som tredje svensk av de sex löparna. – Debuten i terräng-EM är avklarad och jag åker hem med en tvetydig...

Max och Niklas på miniläger – “Längtar oerhört mycket”

Max Hrelja satsar med full kraft tillbaka på tävlingsbanan. Han förbereder sig för fullt inför 2025 med ett egen miniläger på en vecka tillsammans med tränaren Niklas Fernström i Turkiet. – Det är bara jag och Niklas på ett läger med fokus på kvalitativ rehabträning,...

Lundasyskonen Persson: ”Redo för något nytt”

Ett syskonpar från Staffanstorp har sökt sig till MAI för att utvecklas som sprinters. Famke och Jeroen Persson lämnar IFK Lund där familjen lämnat stort avtryck genom åren. – Det känns väldigt roligt. Jag kände att jag var redo för något nytt och jag tycker verkligen...

”Har som plan att börja träna diskus igen”

  Rom 7-8 juni Wictor Petersson var tillbaka i de stora mästerskapen. EM-final i kula. 19,45 i finalen som tolva var väl inte riktigt vad han hoppades på efter sitt starka säsongsbästa 20,57 i kvalet. Men det gav framtidsförhoppningar.   ETT ÖGONBLICK  ...

Julia OS-satsar i italienska Padova – “Jag är taggad”

MAI-sprintern Julia Henriksson får möjligheten att helt satsa på friidrotten. Sverige snabbaste kvinna bryter upp från tryggheten hemma i Skåne och flyttar till italienska Padova. – Jag känner det som om det är rätt steg för mig. Men det är nervöst också. Fast mest är...

”Känns som om det kan bli en repris på 90-talets MAI”

  Göteborg 23 augusti   Evigt unge Nick Ekelund-Arenander har satsat vidare som veteranlöpare. Vid VM i Göteborg tog han silver på 400 m i M35-klassen med tiden 48,15. Han blev även trea på senior-SM och deltog i Finnkampen. ETT ÖGONBLICK NICK...

”Har lärt mig att verkligen lita på David”

20 juli Banska Bystrica, Slovakien På U18-EM sänkte Ivano Bevanda sitt personliga rekord på 200 meter i två omgångar. I finalen sprang han in som sensationell silvermedaljör med tiden 21.17 bakom förhandsfavoriten Diego Nappi.   ETT ÖGONBLICK   IVANO BEVANDA...

“OS var fantastiskt men blandade känslor”

9 augusti Paris Fanny Roos blir OS-sjua i kula. Noterade 18,78 i finalen. En prestation som kom lite i skymundan i OS-flödet. Samma placering i Paris hade för övrigt sambon Daniel Ståhl i diskus. ETT ÖGONBLICK FANNY ROOS Tankar kring OS? – OS i Paris var fantastiskt,...

”Att bryta barriärer är en stor motivationshöjare”

  14 juli Le Chaux-de-Fonds I schweiziska La Chaux-de-Fonds sprang Malmös Kasper Kadestål för första gången under 46 sekunder på 400 meter. Med 45,84 placerade han sig som femma genom tiderna i Sverige på distansen. ETT ÖGONBLICK KASPER KADESTÅL Tankar kring...

”Jag har aldrig känt så mycket kraft i kroppen”

  25 maj, Halle, Tyskland Andra svenska rekordet på tre dagar. 72,20 i Estland följdes upp med 73,31 i tyska Halle. Det öppnade upp före både EM och OS under sommaren för MAI:s släggkastare. ETT ÖGONBLICK THEA LÖFMAN Tankar kring rekorden? – Jag åkte från Estland...

EM-fyran – ”MAI ett självklart val”

I somras var sprintern Erik Erlandsson en svensksensation vid både EM i Rom och OS i Paris. Nu lämnar han moderklubben IFK Lund och fortsätter sin mästerskapssatsning i MAI. Erik är den stora profilen i tränare Mikael Wennolfs nykomponerade träningsgrupp. – Valet var...

Sprintsatsning drar till sig EM-talanger

Några idrottare från MAI är med och tänker nytt i ”Sydsvensk sprintsatsning” som byggts upp av juniorlandslagets förbundskapten Mikael Wennolf, tidigare svensk mästare i MAI, och som under året lotsat IFK Lunds Erik Erlandsson till EM-framgång, fyra på 200 m i Rom i...

Dela detta:

Helgtradition i Sydafrika – ”Vackrare än jag mindes”

Helgtradition i Sydafrika – ”Vackrare än jag mindes”

Det har blivit något av en helgtradition för MAI-friidrottare att dra iväg till Sydafrika, till universitetsstaden Stellenbosch en bit utanför Kapstaden. Varmt och gott, dessutom fina träningsförhållanden kring jul och nyår. – Stellenbosch är sig likt, om inte aningen...

Pepparkaksspelen 2024 – 810 Personbästa och 450 Toast

Pepparkaksspelen 2024 – 810 Personbästa och 450 Toast

Femte upplagan av Pepparkaksspelen gick av stapeln den 7-8 december på Atleticum. Detta är en tävling som riktar in sig på barn och ungdomar och det är många som tävlar för första gången. Att det sätts 810 personbästa skvallrar också om att det är en av säsongens...

Glans lagsexa i EM – ”Jag var för feg”

Glans lagsexa i EM – ”Jag var för feg”

  MAI:s Jonas Glans åkte till Turkiet utan att ha några större förhoppningar i terräng-EM. Sveriges lag i herrklassen blev sexa och själv slutade Jonas Glans som tredje svensk av de sex löparna. – Debuten i terräng-EM är avklarad och jag åker hem med en tvetydig...

Lundasyskonen Persson: ”Redo för något nytt”

Lundasyskonen Persson: ”Redo för något nytt”

Ett syskonpar från Staffanstorp har sökt sig till MAI för att utvecklas som sprinters. Famke och Jeroen Persson lämnar IFK Lund där familjen lämnat stort avtryck genom åren. – Det känns väldigt roligt. Jag kände att jag var redo för något nytt och jag tycker verkligen...