MAI och häcktraditionerna – fem SM-medaljer i Täby

av | aug 20, 2023

 

Andra VM-dagen. Så är dags för MAI att visa upp sina fina häcktraditioner. Ettan och tvåan från SM, Max Hrelja och Joel Bengtsson till start på 110 m häck, och chanserna till måndagens semifinaler finns där sannerligen.

Max tänker så här när han kollat in VM-arenan.

– Jag känner mig redo för försökslopp här på VM. Vi har varit en sväng på arenan och det verkar vara riktigt bra tryck där inne och en fin stor arena. Jag springer i heat 5 och det är ett tufft heat men det känns bra, det finns inga lätta heat på ett VM. Topp fyra i heatet är det som gäller och fyra tider vidare till semifinal. Jag hoppas kunna prestera bra och ta mig vidare till en semifinal, säger han till Bloggen.

X X X

Vill ni veta lite mer om MAI och häcklöpning så finns friidrottskännaren Jonas Hedman på plats i Budapest och publicerade de här tankarna på friidrottaren.com inför häckförsöken.

Lite smått och gott om MAI:s häcktraditioner.

Här kommer artikeln:

Max Hrelja och Joel Bengtsson – MAI-löpare redo för VM-debut

Det har gått tio år sedan en svensk var med i VM på 110 m häck och 16 år sedan vi hade en semifinalist. Men på söndag står två killar från Malmö AI på startlinjen i VM i Budapest som båda har kapacitet att ta sig vidare till semifinal – Max Hrelja, 25, och Joel Bengtsson, 24.

Max kommer från Linköping men bor i Malmö sedan 2017 där han har Niklas Fernström som tränare. Den här sommaren har han gjort 14 av 17 lopp på eller under fjolårets pers 13.69 med 2 x 13.43 i topp. Det är bara åtta hundradelar från Robert Kronbergs 22 år gamla svenska rekord.

– Jag blev förvånad i somras när jag märkte att det började gå riktigt snabbt på träning. Att jag sedan lyckades med det även på tävling är riktigt kul. För det är inte självklart att snabba träningslopp innebär bra resultat på tävling, säger Max.

”Hittat nyckeln i häcklöpningen”

– Till skillnad från tidigare år så har jag den här sommaren hållit en jämn, bra nivå hela säsongen och det skapar självförtroende. Jag har kunnat träna på en längre period, förbättrat tekniska detaljer och helt enkelt hittat nyckeln i häcklöpningen.

Sneglar mot rekordet

– Mina två 13.43-lopp var självklart bra men inte perfekta, det perfekta loppet finns nog inte. Jag gjorde 13.47 i Göteborg GP efter att ha pangat i sista häcken ganska rejält så jag tror att jag har ännu lite bättre tider i mig. Speciellt eftersom jag har så många lopp på en bra nivå, säger Max som är tvåa genom tiderna i Sverige med sina 13.43.
– Och visst funderar jag på svenskt rekord, det är inte så långt borta nu.

Läser statsvetenskap

När Max inte tränar och tävlar så läser han statsvetenskap i Lund.
– Jag har läst tre år till en kandidatexamen plus ytterligare ett som är det första av två till en mastersexamen. Eventuellt sänker jag studietempot nästa år, annars har det fungerat bra att läsa på heltid vid sidan av idrotten de här åren.

Konsten att tävla ofta

Joel Bengtsson studerar i USA sedan några år vilket betyder en hel del tävlande hela våren och även under sommaren i Sverige. I år har han gjort två lopp i mars, fem i april, fyra i maj, fem i juni, lika många i juli och i princip alla på en hög nivå. Och i sista loppet före VM – Folksam GP-galan i Malmö den 5 augusti – satte han årsbästa med 13.55 som bara är hundradelen från hans personliga rekord.

Hur är det möjligt att hålla en så hög nivå så länge?
– När jag började i USA för fyra år sedan så gick det inte så bra när jag kom hem till Sverige. Men nu kör jag lite hårdare träning i maj-juni och då lyckas jag hålla formen längre. Det svåraste är det mentala, men nu har jag hittat ett bra upplägg, säger Joel.

Tränar tillsammans

Joel kommer från Landskrona och tävlade länge för IFK Helsingborg men har sedan hösten 2022 Malmö AI som klubbadress. Och han har alltjämt Kenth Olsson som tränare.
Men Joel tränar en hel del i Malmö på sommaren och då tillsammans med Max Hrelja och hans tränare Niklas Fernström.

På väg mot mastersexamen

Joel har läst fyra år i Texas och har tagit examen i finans, men ska läsa till en master vilket innebär ett år till i USA.
– Jag kommer flytta till UCLA i Los Angeles i höst under det sista året. Sedan är planen att flytta hem till Sverige och går det riktigt bra så kan jag tänka mig att satsa heltid på idrotten.

Vad krävs för VM-avancemang?
– Kan vi göra runt 13.5 så har vi chansen att gå vidare till semifinal. Det hade varit kul att bli bland de tolv främsta, säger Joel.
På VM 2022 krävdes 13.58 för semifinal, på OS 2021 13.61 och i VM 2019 13.76. I samma mästerskap krävdes för final 13.31, 13.32 respektive 13.36.

Robban vår senaste finalist

Senast vi hade en svensk i VM på 110 m häck var MAI:s Philip Nossmy som i Moskva 2013 var 15 hundradelar från avancemang (13.66). Senast vi hade en semifinalist var Robert Kronberg – i Osaka 2007 då han med 13.58 var 0.25 från final. Och senast en svensk var i VM-final var Robban i Edmonton 2001 då han slutade femma på 13.51, 26 hundradelar från medalj.

Två topp-8 på 87 år
Robban var i final även i OS 2000 (åtta) men före det får vi backa till 1968 då Bo ”Skackan” Forssander var sexa i Mexico City-OS på 13.73 som stod sig som svenskt rekord i 24 år. Faktum är att Sverige bara haft två globala mästerskapsfinalister i grenen sedan 1936 – alltså på 87 år.
När det sker nästa gång återstår att se men helt klart är att Max och Joel har möjligheten om de i framtiden kan förbättra sig någon respektive några tiondelar. På söndag gör båda global mästerskapsdebut på VM i Budapest och har kapacitet att nå semifinal.

Kolla mer här:

https://www.friidrottaren.com/max-hrelja-och-joel-bengtsson-tva-mai-lopare-redo-for-vm-debut/?fbclid=IwAR0FPi-j_PaSf-OMCIRhMr2LvfhDMta8qGsIJ5YXmvg_-1DmVoi9Dm0aovw

X X X

Från Täby rapporterar David Vendel om två medaljer på 1500 m i P19-klassen. Markus Asker tog ytterligare en medalj

Markus Asker silver 

Albin Öberg brons

Albin är tränad av Ola Thorsson

Dubbla medaljer även i P15 Längd.

Tränaren Fredrik Wennolf förmedlar lite intryck i text och bild.

Silver Lukas Lundh 6,38

Brons August Thompson 6,28

Även i F15

Brons Binta Jammeh längd nytt PB 5,51

Binta:

– Jag har känt att jag haft det inom mig och det är skönt att jag fick till det på just på SM.

Lukas:

– Nu, i efterhand är jag nöjd med silvret trots att det omedelbart efter tävlingen kändes lite surt att bli omhoppad i sista omgången.

August:

– Jag är riktgt nöjd med ett brons men siktar på ännu högre valör nästa gång eftersom nu vet jag att jag kan slå de bästa om jag får till det.

Dela detta:

Glans lagsexa i EM – ”Jag var för feg”

  MAI:s Jonas Glans åkte till Turkiet utan att ha några större förhoppningar i terräng-EM. Sveriges lag i herrklassen blev sexa och själv slutade Jonas Glans som tredje svensk av de sex löparna. – Debuten i terräng-EM är avklarad och jag åker hem med en tvetydig...

Max och Niklas på miniläger – “Längtar oerhört mycket”

Max Hrelja satsar med full kraft tillbaka på tävlingsbanan. Han förbereder sig för fullt inför 2025 med ett egen miniläger på en vecka tillsammans med tränaren Niklas Fernström i Turkiet. – Det är bara jag och Niklas på ett läger med fokus på kvalitativ rehabträning,...

Lundasyskonen Persson: ”Redo för något nytt”

Ett syskonpar från Staffanstorp har sökt sig till MAI för att utvecklas som sprinters. Famke och Jeroen Persson lämnar IFK Lund där familjen lämnat stort avtryck genom åren. – Det känns väldigt roligt. Jag kände att jag var redo för något nytt och jag tycker verkligen...

”Har som plan att börja träna diskus igen”

  Rom 7-8 juni Wictor Petersson var tillbaka i de stora mästerskapen. EM-final i kula. 19,45 i finalen som tolva var väl inte riktigt vad han hoppades på efter sitt starka säsongsbästa 20,57 i kvalet. Men det gav framtidsförhoppningar.   ETT ÖGONBLICK  ...

Julia OS-satsar i italienska Padova – “Jag är taggad”

MAI-sprintern Julia Henriksson får möjligheten att helt satsa på friidrotten. Sverige snabbaste kvinna bryter upp från tryggheten hemma i Skåne och flyttar till italienska Padova. – Jag känner det som om det är rätt steg för mig. Men det är nervöst också. Fast mest är...

”Känns som om det kan bli en repris på 90-talets MAI”

  Göteborg 23 augusti   Evigt unge Nick Ekelund-Arenander har satsat vidare som veteranlöpare. Vid VM i Göteborg tog han silver på 400 m i M35-klassen med tiden 48,15. Han blev även trea på senior-SM och deltog i Finnkampen. ETT ÖGONBLICK NICK...

”Har lärt mig att verkligen lita på David”

20 juli Banska Bystrica, Slovakien På U18-EM sänkte Ivano Bevanda sitt personliga rekord på 200 meter i två omgångar. I finalen sprang han in som sensationell silvermedaljör med tiden 21.17 bakom förhandsfavoriten Diego Nappi.   ETT ÖGONBLICK   IVANO BEVANDA...

“OS var fantastiskt men blandade känslor”

9 augusti Paris Fanny Roos blir OS-sjua i kula. Noterade 18,78 i finalen. En prestation som kom lite i skymundan i OS-flödet. Samma placering i Paris hade för övrigt sambon Daniel Ståhl i diskus. ETT ÖGONBLICK FANNY ROOS Tankar kring OS? – OS i Paris var fantastiskt,...

”Att bryta barriärer är en stor motivationshöjare”

  14 juli Le Chaux-de-Fonds I schweiziska La Chaux-de-Fonds sprang Malmös Kasper Kadestål för första gången under 46 sekunder på 400 meter. Med 45,84 placerade han sig som femma genom tiderna i Sverige på distansen. ETT ÖGONBLICK KASPER KADESTÅL Tankar kring...

”Jag har aldrig känt så mycket kraft i kroppen”

  25 maj, Halle, Tyskland Andra svenska rekordet på tre dagar. 72,20 i Estland följdes upp med 73,31 i tyska Halle. Det öppnade upp före både EM och OS under sommaren för MAI:s släggkastare. ETT ÖGONBLICK THEA LÖFMAN Tankar kring rekorden? – Jag åkte från Estland...

EM-fyran – ”MAI ett självklart val”

I somras var sprintern Erik Erlandsson en svensksensation vid både EM i Rom och OS i Paris. Nu lämnar han moderklubben IFK Lund och fortsätter sin mästerskapssatsning i MAI. Erik är den stora profilen i tränare Mikael Wennolfs nykomponerade träningsgrupp. – Valet var...

Sprintsatsning drar till sig EM-talanger

Några idrottare från MAI är med och tänker nytt i ”Sydsvensk sprintsatsning” som byggts upp av juniorlandslagets förbundskapten Mikael Wennolf, tidigare svensk mästare i MAI, och som under året lotsat IFK Lunds Erik Erlandsson till EM-framgång, fyra på 200 m i Rom i...

Montler återvänder till MAI – ”alltid varit min plan”

Längdhopparen Thobias Montler återvänder till MAI. Övergångspapperen är klara och skickas in till det svenska förbundet i nästa vecka när det är deadline. Samarbetet med Yannick Tregaro är avslutat och han är i slutskedet att plocka ihop sitt nya tränarteam. – Det har...

“Nära medalj men en fjärdeplats suger också”

31 augusti Lima, Peru William Trulsson sprang till sig en fjärdeplats i finalen på 200 meter på U20-VM endast en tiondel från pallen. Williams tid blev 20.91 i motvind, bara fem hundradelar från det personliga rekordet. Den bästa svenska placering på mästerskapet och...

Dela detta:

Glans lagsexa i EM – ”Jag var för feg”

Glans lagsexa i EM – ”Jag var för feg”

  MAI:s Jonas Glans åkte till Turkiet utan att ha några större förhoppningar i terräng-EM. Sveriges lag i herrklassen blev sexa och själv slutade Jonas Glans som tredje svensk av de sex löparna. – Debuten i terräng-EM är avklarad och jag åker hem med en tvetydig...

Lundasyskonen Persson: ”Redo för något nytt”

Lundasyskonen Persson: ”Redo för något nytt”

Ett syskonpar från Staffanstorp har sökt sig till MAI för att utvecklas som sprinters. Famke och Jeroen Persson lämnar IFK Lund där familjen lämnat stort avtryck genom åren. – Det känns väldigt roligt. Jag kände att jag var redo för något nytt och jag tycker verkligen...

”Har som plan att börja träna diskus igen”

”Har som plan att börja träna diskus igen”

  Rom 7-8 juni Wictor Petersson var tillbaka i de stora mästerskapen. EM-final i kula. 19,45 i finalen som tolva var väl inte riktigt vad han hoppades på efter sitt starka säsongsbästa 20,57 i kvalet. Men det gav framtidsförhoppningar.   ETT ÖGONBLICK  ...

Julia OS-satsar i italienska Padova – “Jag är taggad”

Julia OS-satsar i italienska Padova – “Jag är taggad”

MAI-sprintern Julia Henriksson får möjligheten att helt satsa på friidrotten. Sverige snabbaste kvinna bryter upp från tryggheten hemma i Skåne och flyttar till italienska Padova. – Jag känner det som om det är rätt steg för mig. Men det är nervöst också. Fast mest är...