Friidrottslandslaget kastar sig från VM-staden Budapest till anrika Stockholms stadion och Finnkampen kommande helg.
MAI:s Jonas Glans ansluter och gör en intressant start på 5000 m.
– Framöver är planen, förutom Finnkampen, är sedan förhoppningsvis 10 000 m på Diamond League i Bryssel. Men jag har en hälsena som är sliten och får avgöra om planen går att fullfölja, säger Jonas till Bloggen.
I förra veckan väckte Jonas Glans stor uppmärksamhet i Norrköping. Det gick undan i Norrköpings Stadslopp. Svenska rekordhållaren visade klassen när han satte nytt banrekord med tiden 29,24.
– Vinst och slog nytt banrekord. Väldigt trevligt lopp i en fin stad, säger Jonas.
– Jag var nära att kliva av vid sex kilometer, när jag sprang förbi hotellet där vi bor. Magen var i uppror och jag behövde gå på toaletten. Men min fru hade hotellnyckeln, så jag tänkte att jag kunde fortsätta, säger Jonas till sajten Spring.
Och tur var väl det att han fortsatte.
Jonas forsade fram mot segern och det nya banrekordet 29,24.
– Jag gillar sådana här lopp. Det är kul att springa med allt folk runtomkring, sa Jonas som belönades med 10 000 kronor för segern och det nya banrekordet.
Det gick fort på många sätt för Jonas Glans. Han berättar för Bloggen att han sedan en tid tillbaka börjat använda bikarbonat vid tävling för att kunna prestera bättre.
– Jag är i bra form just nu men under loppet hade jag mycket problem med magen då jag experimenterar lite med att använda bikarbonat som ska hjälpa till att ta hand om mjölksyran. Hade magkramper och fick flera timmars feber efter loppet.
Men han tänker fortsätta med sina experiment.
– Bikarbonatet har jag testat på fyra lopp nu. Som med alla dessa tillskott är det svårt att känna om det faktiskt ger effekt eller inte. Men teorin är tydlig och det finns ju vetenskap som backar upp det. Den stora risken med att ta bikarbonatet är ju att magen har svårt att hantera den mängden som krävs för en prestationshöjande effekt, säger Jonas till Bloggen.
– Nu var det första gången som det gick dåligt. Utöver kramperna och den dåliga magen fick jag också feber efter loppet. Jag behöver fortsätta experimentera med bikarbonatet så jag hittar rätt sätt att inta det i förhållande till mat, vätska och starttid.
Resonemangen kring bikarbonat och mjölksyra har funnits i många år. Sveriges Olympiska Kommitté behandlar bikarbonat på sin sajt under rubriken ”Prestera med tillskott?”
Så här skriver SOK i fliken på hemsidan:
I dag finns en hel industri för kosttillskott. SOK:s nutritionteams generella råd är att en elitidrottare får i sig tillräckligt för att kunna prestera på topp med hjälp av att äta en allsidig och väl sammansatt kost. Här kommenterar de lite ytterligare frågan kring prestationshöjande tillskott.
Bikarbonat
Bikarbonat finns i kryddhyllan i din vanliga matbutik och inköpskostnaden är bara några kronor. Vid högintensivt arbete, som en spurt eller sprint, arbetar muskulaturen anaerobt, det vill säga utan syre. Vid anaerob energiproduktion ansamlas mjölksyra i musklerna och det sker en försurning som begränsar prestationen. Ett sätt att förbättra kroppens egen förmåga att motverka försurning är att tillföra vanligt bikarbonat (huvudingrediens i bakpulver men bakpulver ska INTE användas i stället). Genom att tillföra bikarbonat (0,3 gram per kilo kroppsvikt) ungefär 60-90 minuter innan träning/tävling kan man förbättra förmågan att arbeta högintensivt/mjölksyraproducerande. Bikarbonaten bör tas med några deciliter vatten.
Trots sina eventuellt prestationshöjande egenskaper så är bikarbonattillskott inget självklart val. Biverkningar i form av magproblem med smärta, kräkningar och diarré förekommer i vissa fall och många kan känna en allmän olustkänsla i form av orolig mage.
X X X
Det blir ett stort MAI-gäng på Stockholms stadion i Finnkampen. Poäng både korta häcken för herrar och 100 m för damer är det rena MAI-uppställningar.
Följande 16 aktiva är uttagna.
Herrar:
Kasper Kadestål, 400 m, 4×400 m
Jonas Glans, 5000 m
Max Hrelja, 110 m häck
Joel Bengtsson, 110 m häck
Anton Levin, 110 m häck
Viktor Bondesson, 400 m häck
Wictor Petersson, kula
Jean-Christian Zirignon 4×100 m
Damer:
Julia Henriksson, 100 m, 200 m, 4×100 m
Ida Staafgård, 100 m, 4×100 m
Filippa Sivnert, 100 m, 4×100 m
Josephine Risberg Thoor 400 m
Johanna Carlsson, 100 m häck
Fanny Roos, kula
Thea Löfman, slägga
Erika Wärff, trekamp
X X X
Ännu mer Norrköping i Bloggen. Vid Surbullespelen i helgen blev det en del säsongsbästa av MAI-sprintrar. William Trulsson vann 200 m på 21,15 före Kasper Kadestål Råå 21,18. Fyra i loppet Ivano Bevanda på 22,17. PB även på Xana Baxter med 25,87, rapporterar David Vendel.
X X X
Malmö hade två deltagare på USM/JSM i mångkamp i Ljungby. August Thompson och Theo Lyden båda i P15. Av tretton deltagare slutade killarna på fina femte (August) och sjunde (Theo) plats i åttakampen.
– Det var mångkampsdebut för dem båda. Killarna hade vars en grenseger Theo i kula och August i längd. Flera personliga rekord, några små besvikelser på vägen och debut för stavhopp. Kul att följa det på plats, säger Kristina Rosenquist Wärff till Bloggen.
August 4144 p: 11,95 – 36,11 – 220 – 32,05 – 5,97 – 12.77 – 1,76 – 2.29,93
Theo 3835 p: 12,65 – 30,21 – 220 – 41.34 – 5,03 – 13,67 – 1,55 – 2.22,99
Foto: Deca Text&Bild samt privat.