Han har tagit elva SM-guld i MAI-tröja. Nu är Thomas Leandersson sedan några veckor tillbaka ny som sportchef i MAI och ska bana väg för en ny generation friidrottare från Malmö.
– Cirkeln är sluten, det känns som om att komma hem, säger Thomas till Bloggen.
– Jag hoppas att min historia i MAI ska hjälpa mig skapa nya framgångar i klubben men det är ingen garanti.
Thomas kom till MAI från IFK Lund 1987 och under ett antal år, inte minst under början av 1990-talet, var Thomas Leandersson en löpare som nästan alltid fanns med i mästerskapstrupperna på 4×100 m.
Han sprang sista sträckan när Sverige tog sig till VM-final i Stuttgart 1993 och blev åtta. Thomas fick pinnen av träningskompisen Lars Hedner som så många gånger tidigare.
– Jag kom till en klubb i fantastisk utveckling. Känner mig som om att jag var en av de aktiva som beredde vägen för storhetstiden inom svensk sprint. Men min talang räckte väl inte riktigt. Konkurrensen var tuff. Kommer ihåg att jag var i SM-final 1995 på 100 m. Sprang min näst bästa tid någonsin i finalen, 10,47, men blev bara femma. Det blev därför en reservplats vid hemma-VM i Göteborg.
Ja, bara och bara förresten. Thomas vann SM-guld på 100 m 1988 och 1992 och tre inomhustitlar på 60 m 1991, 1992 och 1994. Han har även sex guld för MAI på 4×100 m.
Bland de många kända MAI-arna fanns en annan sprinter, Maria Staafgård. Thomas och Maria blev ett par och sprinternamnet Staafgård känns igen med dottern Ida som även nått landslaget. Storebror Oskar friidrottade också och lillebror Filip spelade ishockey i Limhamn, där familjens bopålar stått i många år.
En idrottsfamilj som fortsatt stötta MAI. Maria har haft styrelseuppdrag i omgångar och Thomas har i många år varit en av de eltidsansvariga vid tävlingarna.
I somras blev 58-årige Thomas Leandersson projektanställd som idrottskonsulent i MAI. Första november utökades hans ansvarsområde till sportchef.
– Jag kommer att ha ett nära samarbete med klubbdirektören Peter Karlsson som ansvarar för föreningsutvecklingen. Jag kommer att ha hand om den idrottsliga utvecklingen, allt från eliten ner till ungdomarna. Totalt 30 träningsgrupper och 80 ungdomsledare.
Thomas valde att representera MAI på heltid efter att han varit företagsansvarig på Resurs Bank i 17 år.
– På ett sätt känns det som att komma hem. Allt började med friidrotten. Det jag lärt mig genom åren – att våga sätta höga mål, att hitta drivkraften för att nå dem, och att aldrig ge upp även när vägen är svår – har följt mig genom hela livet. Friidrotten har dessutom lärt mig att ha kul och njuta av processen, inte bara målet. Cirkeln är nu sluten.
Vad händer närmast för dig?
– Sätta mig in i allt. Mitt ansvar innefattar allt från att starta nya barngrupper för barn födda 2017 till att sätta upp ett medicinskt team för att arbeta systematiskt med att förebygga idrottsskador i samband med träning och tävling. Jag planerar och bokar resor till mästerskapstävlingar och försöka påverka nya Stadionbygget så det blir så bra för friidrotten som det kan bli. Jag har inga problem att fylla min åttatimmars arbetsdag…
Viktigast att ta tag i?
– Det är en fördel att kliva in i en förening som till stora delar börjat fungera igen efter lite strul med personalomsättning. Fredrik Wennolf driver elitrådet och har fått till en bra struktur på verksamheten, BU drivs av Greger Berglund som är full av idéer och klubbchef Peter Karlsson och jag kommer bra överens. Båda utskotten är mina uppdragsgivare, jag ska verkställa det styrelsen och utskotten bestämmer men såklart finns det utrymme för egna idéer och tankar om vad som skulle kunna göra det bättre för tränare och aktiva.
15 nya aktiva inför den kommande säsongen. Flera lovande sprinters tar klivet över från IFK Lund, liksom Thomas själv gjorde för ett antal år sedan.
Om du jämför MAI då och nu?
– Svår fråga. På den gamla tiden var jag fokuserad på mig själv och vad jag skulle göra, nu sitter jag bakom spakarna och lägger pussel för att bitarna ska hänga ihop. Det är en annan sak, visst hoppas jag att min historia ska hjälpa mig men det är ingen garanti. I mångt och mycket är allt samma, det finns inga pengar, i stället behöver det kompenseras med massor av ideella krafter vilket inte är lätt, en lite större utmaning nu än tidigare. Vi behöver vara duktiga på att tala om hur fantastiskt kul det är att vara funktionär på Pepparkaksspelen, Midnattsloppet eller föräldratränare för en grupp barn. Tänk att få vara en del i en ideell verksamhet, se sina och andras barn utvecklas och växa för att de mår bra av fysisk aktivitet och vara en del av en grupp.
Är det en ny storhetstid på gång i klubben?
– Storhetstiden är definitivt redan är här, tre deltagare vid sommarens OS: Fanny, Thea och Julia! Det värmer ett gammalt MAI-hjärta, nu kan jag inte historien men det måste ha varit längesedan detta hände. Våra tränare lockar aktiva från hela Norden att träna med oss. Målet tillsammans med Peter är att skapa bästa miljön för träning, då attraheras både tränare och aktiva till vår klubb och guldmedaljerna är inom räckhåll. Vi vill skapa karriärer, både för tränare och aktiva. Jag och Peter tänker oss bygga ett system för alla, de som vill träna lite, de som vill träna mycket, de som tränar för det sociala och de som tränar för att bli bäst i världen. Alla delar lika viktiga, delarna kompletterar varandra.
Thomas vet efter sina många år i MAI att det är en speciell klubb.
Går det att beskriva MAI-andan?
– Det som är svårast att förklara är detta med guldmedaljer och MAI som elitförening. Kanske bästa sättet att ödmjukt försöka förklara MAI-andan, är att också visa på den kaxighet som finns i klubben. En historia från förr är när en glad aktiv ringde hem till klubbchefen efter att MAI tagit silver på 4×800 på stafett-SM och fick som svar ”vad hände?”. Vi måste våga sätta ribban högt, vi måste våga vinna.
– Nu måste vi säkerställa att vi ger alla ungdomar samma chans att vinna medaljer. Det är ett stort ansvar. Det kommer ta lite tid. Jag är mycket imponerad av våra tränare redan idag, de lägger ner tid och energi, till stora delar ideellt, på våra barn och ungdomar. Detta måste vi jobba stenhårt med, miljön för våra tränare, lyckas vi med det kommer också medaljerna.