Sverige blev tia vid lag-EM i Polen. Tre placeringar bättre än vad statistikernas förhandstips angav. MAI:s Julia Henriksson bidrog med många viktiga poäng på sprintdistanserna.
– Jag är så himla stolt över hela det här gänget! Det är så många som höjer sig och krigar hem de viktiga pluspoängen, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist, som fick vara med om en oerhört dramatisk upplösning av hela tävlingen.
Inför den avslutande grenen, en mixstafett över 4×400 meter låg Sverige på 11:e plats, 3,5 poäng bakom Finland och båda lagen var i samma heat.
Sverige och Finland följdes åt över de tre första sträckorna, men vid den sista växlingen uppstod en tilltrasslad situation som resulterade i att Finlands avslutare ramlade. Emil Johansson lyckades däremot få över pinnen till Moa Granat som kunde föra Sverige i mål på en femteplats i heatet. Sverige blev tolva totalt i grenen medan Finland blev sist.
Finland lämnade efter loppet in en protest men den avslogs. Sverige slutade som totaltia på Lag-EM, en halv poäng före Finland.
– Det blev en känsla av Finnkampen mitt i lag-EM-matchen. Vi fick nys om att Finland var inom räckhåll om stafettlaget kunde leverera resultat. Riktig nagelbitare in i det sista. Men Finland kan man ju slå varje år så helgens höjdpunkt för mig blev det svenska rekordet, i kombination med inofficiellt säsongsbästa över 400m på 46,8.
Det svenska laget – Kasper Kadestål, Lisa Lilja, Emil Johansson, Moa Granat – noterades för 3.17,93 vilket är svensk bästanotering i den nya grenen.
I det individuella loppet på 400 m noterade Kasper 47,27.
– Helt okej! Hade hoppats på att sänka mig ner mot bättre tider. Blir lite stum mellan 200 och 300m, förklarar han för Bloggen.
Julia Henriksson var flitigt igång och satte nytt årsbästa på 200 m (totalt 8:a med 23,22) och tog viktiga poäng.
– Jätteroligt helg i Polen. I det stora hela var det en väldigt bra helg. Många fina resultat av flera aktiva. Tråkigt att vi blev diskade på stafetten.
– För egen del är jag väldigt glad över 200m. Kändes som det äntligen började släppa lite och att jag närmar mig sub 23.
På 100 m blev tiden 11,52.
– 100m igår kändes helt okej. Det var en väldigt fin arena och roligt att köra i landslaget. Själva loppet var okej utfört. Känner att jag har en del att jobba på för att det ska bli helt perfekt men tar med mig en rolig erfarenhet hem och hoppas på att träffen kommer snart. Nu väntar Bauhausgalan och jag tar med mig en bra känsla härifrån.
Filippa Sivnert ingick, liksom Julia, i stafettlaget på 4×100 m som blev utan resultat.
– Uppvärmningen kändes väldigt bra och känner att jag är i fin form. Tråkigt att inte någon växel sitter så bra, och ännu tråkigare att det är just min och Julias växling som inte funkar alls. På träning har det funkat riktigt bra, så vi hoppas på att det sitter nästa helg på Bauhausgalan istället!
Max Hrelja har gjort starka lopp på 110 m häck den senaste tiden och fick till 13,62 i lag-EM.
– Helt okej insats, jag gör lite tekniska misstag i början av loppet och tappar lite där, sedan svarar jag upp bra i slutet och det blir en godkänd tid. Stabil nivå att kunna göra 13,62 i ett sådant lopp och bra med träning inför framtidens mästerskap tar jag med mig.
En gedigen insats noterade även Wictor Petersson i kula (10:a med 19,06)
– Det speglar lite min tuffa säsong. Men det börjar släppa lite. Jag går ut med mer hopp. En del tekniska detaljer fattas men det var ett steg i rätt riktning. Skönt att känna det, konstaterar han.
Jean-Christian Zirignon ingick i stafettlaget på 4×100 m som noterade 39,99.
– Lag-EM var superkul. Vi hade ett bra stafettlag men hade knappt hunnit träna växlar ihop, så vad som helst hade kunnat hända. Ändå så satt alla växlingar nästintill perfekt. Jag hade förstasträckan och kom iväg från blocken bra, men vid maxfartslöpning så tappade jag tekniken något, så det gick inte så snabbt. Farten påverkades också av att jag har aldrig sprungit kurva på snäva bana 3. Allt som allt är jag nöjd med tävlingen och vi hade inte kunnat göra mycket bättre med de förberedelser vi hade. Extra kul att vi allt som allt presterade över förväntan och slog de andra nordiska lagen, berättar JC för Bloggen.
Under lördagen kom Sveriges enda grenseger. Malmöbon Daniel Ståhl vann diskustävlingen med ett kast på 67.25.
– Det var kul, bra med folk och bra musik! 67,25 kändes lätt och sedan ville jag för mycket i de andra omgångarna, men sista kastet var nästan 70 meter så det tar jag med mig, säger Daniel Ståhl.
Foto: Deca Text&Bild