Bengt Bendéus är Växjösonen som flyttade till Lund för att studera. Men han blev ingen långliggare i universitetsstaden utan blev en internationell affärsman. Bendéus hann även med att sätta Malmö och MAI på världskartan som ordförande och tävlingsledare för en gala som utmanade etablissemanget.
Inför sin 80-årsdag – 3 maj – uppträdde han som en generös hedersordförande vid årsmötet i mars och delade ut stipendier för närmare en miljon kronor.
– MAI är klubben i mitt hjärta, säger friidrottsprofilen som nu avvecklat sin miljardverksamhet i Dubai, köpt sommarhus i Växjö, och på nytt vill fördjupa sitt engagemang hemma i Sverige.
Det har hänt en del sedan han började studera till civilekonom i Lund i mitten av 1960-talet.
– Jag växte upp med IFK Växjö och vi hade Ove Jonsson som storstjärna. Hans största konkurrent var sprintern Björn Malmros i MAI. Ove på väg upp, Björn mot slutet av sin karriär. Det fanns en inbyggd antagonism mellan klubbarna.
– När jag kom till Lund 1965 och sedan började träna i ryttargången på Stadion och i Baltiska hallen, blev det kontakt med MAI igen. En vaktmästare påpekade att jag inte fick träna där. Det var Lennart Wiberg, även ledare i Pallas. Du tävlar inte för Malmöklubb, sa han. Det började mala i huvudet på mig. De verkar ha trevligt i Lund men ska jag gå till MAI blir det tuffare hårdsatsning. Jag valde bort det trevliga och valde att bli någonting.
MAI:s mångårige ledarprofil, och gode vännen, Lasse Johnsson var inblandad redan då, hösten 1966.
– Jag sa till Lasse, håll tyst om detta. Men Lasse läckte till Lennart Strandberg, stor ledare i MAI på den tiden och sportchef på tidningen Arbetet, när han pressade på om övergång. Vi har börjat prata, sa Lasse. Då skrev Lennart: Bendéus på glid till MAI. Då hade jag inget val.
Så Bengt Bendéus hamnade mitt i cirkus Ricky i MAI. Bilderna är många på de två tillsammans. Diskusbjässen Ricky Bruch med tränare Kurt Alexandersson var ett annorlunda idrottspar som väckte stor uppmärksamhet.
De tog båda SM-guld, Bengt Bendéus i kula och Ricky Bruch i diskus, det framgångsrika 1967 då MAI vann Standaret. MAI plockade hem nio individuella guld och Lasse Johnsson sprang förstasträckan på 4×800 m i laget som vann stafett-SM.
– Jag kom att gilla MAI. Och Alex sporrade mig 1969 till det nordiska rekordet 19,87 som jag satte på Gamla idrottsplatsen. ”Ricky är ändå bäst”, skrek han. Det blev en sista adrenalinstöt. Håret stod rakt upp på mig. Nordiskt rekord.
Sedan tävlade Bendéus inte så många gånger mer. Sista tävlingen, 25 år gammal, gjorde Bengt Bendéus den hösten mot Ricky Bruch i Växjö. Och vann igen i kula.
Han hade redan börjat blicka mot affärslivet.
– Man ska alltid sluta på topp. Jag var i närheten av min examen i Lund och hade startat med affärer. Jag hade fått min första dotter och det var inga stora inkomster från idrotten. Jag behövde jobba, tjäna pengar helt enkelt.
De första reklamrättigheterna skaffade han i Jönköpings idrottsliv.
– Sedan fick jag snabbt Malmö isstadion och Baltiska hallen. Slog ut Arebolagen i ett anbudsförfarande. De behöll jag några år. Det blev fler orter, bland annat Halmstad. Jag tittade på TV-pucken och hyrde in mig i hallarna. Det var början av reklamtiden under inledningen av 1970-talet.
Så småningom blev det mer och mer utomhusreklam.
– Jag startade med affischtavlor i Malmö. Hade en ny kamp mot Arebolagen. Det blev 250 skyltar i Malmö. Sen blev det Göteborg, efter det Stockholm. Arebolagen köpte slutligen ut mig.
– Det passade bra. Jag hade sett de bakombelysta skyltarna i London. En elegant skylttyp. Jag sålde och startade Backlite.
Det blev affärsresor världen över, bland annat till Kina, och det öppnade till en annan idrott än friidrotten temporärt. 1977 blev han general för VM i badminton i Malmö.
– Jag hade jag börjat motionsspela badminton. Vi använde fjäderbollar. Jag hade varit i Kina som en av de första affärsmännen 1973. Jag köpte in badmintonbollar bland annat, det var en bristvara i Sverige. Det hade jag lärt mig på Aurahallen.
– Den kände ledaren Kjell Persson kontaktade mig. Vi hade lärt känna varandra genom placeringen av en stor reklamskylt vid Aurahallen. Malmö hade en chans att få de första officiella världsmästerskapen i badminton. Kan du hjälpa till? Ja, men då vill jag ha alla reklam- och tv-rättigheterna, svarade jag. Jag betalade garantibeloppet till det internationella förbundet och så blev det ett kontrakt. Jag mer eller mindre arrangerade och finansierade hela världsmästerskapet.
MAI:s starke man på den tiden, Sven Lindvall, var också nöjd. MAI hade en framgångsrik badmintonsektion på den tiden som Lindvall vurmade för.
De många affärsresorna gjorde att Bendéus även fick blickarna på det fina Tullhuset när han anlände till Malmö med ett nytt kontrakt i portföljen.
– Jag fick idén att det skulle bli Malmö börshus. Vi invigde börshuset 1986 och då hade jag min verksamhet där. Det året blev jag även ordförande i MAI. Lasse Johnsson hade varit på mig i några år. Slutligen sa jag ja när legendariske ledaren Sven Lindvall ringde.
De stora friidrottsåren i Malmö med stjärnparad på Malmö stadion tog fart.
1986 blev det en första gala med Bendéus inblandad.
– Carl Lewis skulle komma. Men kunde plötsligt inte. Vi tog Edwin Moses istället. Vi affischerade hela Malmö – Moses kommer. Man trodde det var frireligiöst. Men det var inte.
– Edwin Moses kom. Och det kom 10 000 personer till Stadion. Själv var han osäker på att det skulle bli en publiksuccé. Var inte nervös Bengt, sa Lasse. Men det var jag nog lite.
– Vi fick reklamsidor i Kvällsposten och det var så vi kunde finansiera. Krönikören Birger Buhre skrev ibland halva tidningen om galan. Kvällsposten var stor på den tiden.
Ben Johnson var reklamfigur året efter, Florence Griffith Joyner, Carl Lewis och slutligen Sergej Bubka finns på minnesrika galaaffischer.
Bubkagalan 1991 talas det om ännu idag. 25 000 åskådare på Malmö stadion. Sergej Bubka hoppade världsrekord 6,10.
– 100 miljoner tv-tittade världen över. Stora NBC sände i USA. Men så slog finanskrisen till och sponsorerna försvann. Det gick inte att finansiera en gala längre.
– Jag hade själv problem med Hans Cavalli Björkman i Malmö börshus. Han ville ta min ordförandestol i börshuset. Jag lämnade den och valde att flytta ut från Sverige. Jag hade börjat med affärer utomlands och var van vid att skriva stora kontrakt. Det var lite tråkigt att lämna Malmö, men det var naturligt på något vis. Jag blev utlandssvensk och gjorde absolut rätt.
Tre år i London, tre år i Guernsey. År 2000 flyttade Bendéus till Dubai.
– Jag var i 13 länder innan jag skar ner och koncentrerade min verksamhet där. Vi vann framgångarna i Dubai på kompetens och mod i våra anbud. Vi var något av David som slog Goliat. Världens största bolag inom utomhusreklam fick ge sig. Dubai blev ett centrum för en mycket stark högkonjunktur.
I många år tittade Bendéus bara på MAI:s verksamhet utifrån. Men så blev han övertalad om att bli hedersordförande 2007. Lasse Johnsson hade ett finger med i spelet igen.
– Jag ville ge stipendier till de aktiva och skapade sammanslutningen Evergreens för de gamla mästarna i klubben. Jag tycker mycket om MAI. Jag har alltid hjälpt klubben med gott hjärta.
Tidigare i år tyckte Bendéus att det var dags att sälja sina bolag efter en framgångsrik 50-årig karriär i mediabranschen.
– Vi var det ledande företaget inom vår bransch i hela Mellanöstern. Det lilla Backlite ursprungligen från Malmö hade blivit ett miljardföretag, säger han stolt.
Och Bengt Bendéus blickar framåt. Det var en stor stipendieutdelning i samband med årsmötet i mars.
– Det var med anledning av min 80-årsdag. Så här blir det kanske inte varje år. Det får inte bli så att stipendierna blir en del av MAI:s budget.
Mycket är förändrat i Malmös friidrott jämför med åren då Bendéus basade i MAI.
– Det är väldigt fint att få till ett nytt Brolopp, det kommer att hjälpa klubben. Synd att det inte finns utrymme för en elitklass. Det hade gett uppmärksamhet.
Gamla Stadionområdet är under förändring. Malmö blickar mot Växjö när det gäller den framtida, moderna utformningen. Bendéus uppväxtort, där han numera skaffat fritidshus och besöker frekvent.
Det var Bengt Bendéus som var drivande att få inomhusarenan Atleticum till stånd på Stadionområdet, en hall där MAI har sitt kansli sedan dess, och som troligtvis kommer att förnyas.
– Det är dags. Atleticum var fantastiskt när det kom 1992 och har inspirerat över hela Sverige. Men Malmö är i behov av nytt. Friidrotten kommer att ha en fortsatt lysande framtid tack vare specialhallarna.
Och anrika galaarenan Malmö stadion försvinner om några år.
– Man får väl acceptera att tiderna förändras. Inte minst att man inte går och tittar på idrott i den omfattningen längre. Vi får motvilligt acceptera att det inte blir några fler Bubkagalor. En mindre modern arena kommer, hoppas bara inte det bara blir en träningsanläggning. Någon form av tävlingar måste vi kunna ha i Malmö, säger Bendéus.
Kanske kan stjärnorna flytta inomhus vid något tillfälle i framtiden. Bengt Bendéus har ännu en MAI-fundering.
– Det skulle vara någonting med en inomhusgala i Malmö arena med Armand Duplantis. Vi har försökt med tävlingar i Arenan tidigare. Med hjälp av Mondos manager Daniel Wessfeldt, som också har stort MAI-hjärta, skulle det kanske kunna gå. I ett sådant arrangemang skulle jag gärna vilja medverka på något vis. Mondo är superstjärnan. Han kör Bubkas gamla recept med världsrekorden, en centimeter. Så varför inte? Vi får se.
X X X
Fredagen den 3 maj fyller Bendéus 80 år. Han tillbringar födelsedagen på hemlig ort med sin fru Maryline.
X X X
Fakta
Bengt Bendéus
Bor: I Dubai och Växjö.
Familj: Gift med Maryline. Döttrarna, Susanne och Ebba, med barnbarnen Elin och Max, från första äktenskapet. Dottern Louise från andra äktenskapet.
Yrkeskarriär: Utbildad civilekonom. Idégivare, grundare och entreprenör av Malmö Börshus. Tidigare styrelseordförande i BackLite Media, ett utomhusreklamföretag med bas i Dubai som såldes tidigare i år. Hedersledamot i Malmö Börssällskap.
Idrottsmeriter: Började tävla för IFK Växjö som 14-åring. Svensk mästare och svensk rekordhållare i kula för klubben 1966. Flyttade över till MAI när han började studera i Lund. SM-guld i kula fyra år i rad 1966-1969. Inneguld 1967. Tidigare svensk rekordhållare i grenen. 19,87 som bäst. Resultatet var nordiskt rekord. Stor Grabb och tvåfaldig Finnkampssegrare. MAI-ordförande 1986-1994 och drivande att få inomhushallen Atleticum på Stadionområdet på plats. Tävlingsgeneral för VM i badminton i Malmö 1977. Hedersordförande i MAI.
Foto: Bilder i Syd, MAI-arkiv och privat.