Inför ISM-9: Vala tog fyra internationella medaljer – men fick aldrig ta emot ett SM-guld

av | jan 5, 2023

Medaljåren började med EM-guld i Globen 1996 och avslutades med ett brons vid OS i Sydney 2000.

Stavhopp för damer var nytt i friidrottsvärlden och Vala Flosadottir från MAI tillhörde hopparna som förde utvecklingen framåt.

Men något SM-guld blev det aldrig för MAI:s internationellt kanske mest meriterade genom alla tider.

Hon hoppade högst många gånger i de svenska mästerskapen, vann tävlingen också, men någon SM-medalj fick hon aldrig eftersom Vala från början valt att tävla för Island där hon vuxit upp.

– Det var mycket snack och en del påtryckningar om att skifta medborgarskap efter guldet i Globen. Men det kändes inte rätt för mig. Jag är isländska, säger Vala.

Född 1978 i Reykjavik och uppvuxen i Bildudalur, en liten fiskeby norr om Reykjavik med 600 invånare.

– Jag var väldigt aktiv som barn, var ofta ute och spelade fotboll och basket med pojkarna. Sprang upp och ner för bergen på somrarna och åkte skidor och skridskor om vintrarna. Började med friidrott och fotboll i unga år men vi kunde endast träna under den korta sommaren då vi inte hade någon hall.

– När vi flyttade till Lund 1992 provade jag faktiskt på handboll och om jag hade kunnat språket bättre så hade jag sannolikt stannat kvar inom den idrotten. När jag började på Polhemsskolan 1992 hittade jag till IFK-hallen som låg på andra sidan gatan och träffade så klart Stanley först av alla. Han tyckte att jag var ”Såå klen!”. Jag som inte riktigt förstod vad det betydde, tog till mig ”berömmet”, och så körde vi på. Det var mest höjdhopp och mångkamp tills jag en dag fick prova på stavhopp. Och efter det fanns det ingen återvändo.

1992 flyttade familjen till Lund. Föräldrarna Ragnhildur Jonasdottir och Flosi Magnusson skulle fullborda sina teologistudier och studera klart till distrikssköterska.

– Enligt egen utsago var de båda två väldigt lovande simmare. Just simmargenerna lyser dock med sin frånvaro för min del men kanske att jag har ärvt tävlingsnerverna istället. Jag har en syster, Lára, som är sju år yngre som också bor här i Lund. Hon briljerade i basket när hon var yngre och utgjorde min absolut största hejaklack.

Vala hamnade på Norra Fäladen i Lund och sökte sig ganska snart till friidrotten i IFK Lund. Där fanns en tränare vid namn Stanley Szczyrba.

En krävande man som såg talangen i Vala och formade henne till ett världsnamn.

– Vintern 1995 skiftade han till tränare i MAI och jag var en av hans aktiva som hängde på till Malmö och Atleticum. Det kändes stort. Hallen var så ljus och rymlig, den var full av duktiga och framgångsrika friidrottare och stavhoppsmattan var den mäktigaste jag någonsin hade sett. Allt kändes väldigt proffsigt och vi som kom från Lund blev väl emottagna.

Ett år senare klev Vala Flosadottir upp överst på medaljpallen vid inne-EM i Globen. Hon hoppade 4,16. Ett världsresultat. Australiens Emma George hade fört upp världsrekordet från 4,30 till 4,41 tidigare på året och satte tolv rekord fram till 1999 men lyckades inte vinna i hemma-OS år 2000 då amerikanskan Stacy Dragila tagit över världstronen och blev den första olympiska mästarinnan i grenen.

1997 blev Vala åtta på inne-VM i Patris, och tvåa vid inne-EM för juniorer i Ljubljana.

1998 blev det EM-brons i Valencia, brons även i Goodwill Games och en nionde plats på EM i Budapest.

1999 inledde Vala med silver vid inne-VM i japanska Maebashi. Hon hoppade nationsrekord på 4,45. I Göteborg till sommaren vann Vala U23-EM på 4,30 och avslutade på VM i Sevilla med en tolfte plats i finalen.

2000 i Gent blev det en fjärdeplats på inne-EM som följdes upp med brons vid OS i Sydney med nationsrekord 4,50 – det högsta Vala hoppade under sin karriär. När 2000 summerades hade Dragila fört upp rekordet till 4,63. Vala tillhörde de absolut främsta i världen.

– Stanley var en oerhört engagerad tränare. Han var otroligt kreativ vad gällde olika övningar och redskap samt snickrade ihop en hel del specialare som en barr och en elastisk ”pendlingsstation” för att nämna några. Stanley var en väldigt närvarande tränare samtidigt som han höll en hård disciplin på sina aktiva och krävde en fullhjärtad satsning. Ge allt och lite till, var hans devis.

Vala minns inte minst finalen i Sydneys kokande olympiska stadion.

– Finalen avgjordes samma kväll som Cathy Freeman vann 400 m. En otrolig upplevelse. Hela stadion skakade av publikens jubel på upploppet.

Freeman tände OS-elden i Sydney och blev frontfigur för spelen tillhörande minoritetsbefolkningen aboriginer som kom i blickpunkten som aldrig förr.

Friidrotten blev aldrig densamma för Freeman efter den kvällen, och lite grann blev det samma sak för Vala Flosadottir. Under alla omständigheter var det kulmen på hennes karriär. 

– Det var roliga år. Jag levde för min idrott och jag kunde också leva på min idrott. Den olympiska rörelsen ville hjälpa aktiva från blåbärsnationer. Island var ett sådant litet idrottsland. Jag fick ett bidrag på tusen dollar i månaden, mer än sextusen kronor som det gick att leva på. Lasse Johnsson fixade en bil till mig som gick på någon blandning av rapsolja. Det funkade att ta mig mellan Lund och Malmö i alla fall, skrattar Vala.

Efter OS-framgången kom locktoner från USA och collegestudier.

– Jag var över i USA med hjälp av agenten Daniel Wessfeldt och tittade runt. Bodde i Houston i några månader men kände inte att det var riktigt för mig. Jag slog mig ner i Göteborg och provade träningen där men efter säsongen 2002 fick det vara nog. 

Motivationen fanns inte riktigt där och utvecklingen i grenen gick fort.

– Jag slutade endast 26 år gammal men det gav mig också chansen till en andra karriär – den akademiska liksom föräldrarna.

Vala studerade inledningsvis till sjukgymnast. Fortsatte vid Lunds universitet och tog en Master i idrottsmedicin. Efter det doktorerade hon i klinisk medicin. Avhandlingen handlade om knäproblem.

I dag jobbar Vala som ansvarig förläggare för vård och medicin vid Studentlitteratur i Lund.

– Det passar bra för mig och de erfarenheter jag haft tidigare inom den akademiska världen där jag har ett stort kontaktnät.

Friidrottskontakten kunde dock varit bättre, erkänner hon.

– Barnen har provat friidrott en del och jag följer naturligtvis vad som händer vid de stora mästerskapen. Min man Magnus Hallgrimsson tränade diskus för Vesteinn Hafsteinsson som finns bakom Daniel Ståhl och Simon Pettersson. Man får reda på lite inside.

– Sedan kan jag ju inte annat än som gammal stavhoppare imponeras över Mondo Duplantis. Gud, vad bortskämd man blir över det han presterar.

 

Foto: Deca Text&Bild och privat.

Dela detta:

Julia tänker redan på 200 meter igen – ”Sommaren är min”

Det blev ingen IVM-final på 60 meter för Julia Henriksson, som slutade sjua i den första semifinalen med 7,35. Och när den svenska truppen firade Mondos stavguld i Nanjing, drömde redan MAI-Julia om sommaren med VM-final på 200 m. – Sommaren är min, och jag vet vad...

Fanny IVM-fyra – ”Jag är jättenöjd”

  EM-fyra med säsongsbästa och nu VM-fyra med säsongsbästa ännu en gång. 19,28 räckte långt i konkurrensen i kinesiska Nanjing. Men för medalj behövdes det en stöt över 20 meter. Fannys bästastöt var en centimeter från personbästat. – Det kändes bra, Jag är...

Ordförandebyte efter sju år – Fredrik Wennolf tar över

  Följer årsmötet valberedningens förslag, skiftar MAI ordförande 26 mars. Mats Svensson tackar för sig efter sju år. Han behöver lägga mer tid på sina egna bolag och har avsagt sig omval. – Det är inget drama i det här, säger Mats Svensson till Bloggen. – Jag...

Europacupsilver till Thea – ”Ännu mer elegant i ringen”

  Thea Löfman har dragit igång sin släggsäsong. Det blev en silvermedalj i helgen när European Throwing Cup avgjordes på Cypern. – Jag är trots allt nöjd med tävlingen även om jag hade ont i ryggen och fick avstå två kast, säger Thea till Bloggen. MAI:s...

Nu är silver-Wictor större än Ricky – ”Riktigt coolt”

  Nu är MAI:s Wictor Petersson större än MAI-legenden, diskusbjässen Ricky Bruch. I alla fall i kula. Wictor överraskade och tog IEM-silver i nederländska Apeldoorn. Senast en svensk man tog medalj i kula i ett internationellt seniormästerskap var 1971, när Ricky...

Fanny jagar tredje raka IEM-medaljen – ”Ser fram emot finalen”

  Fanny Roos jagar sin tredje raka IEM-medalj. Hon var stabil i kvalet i Apeldoorn och stötte 18,56 och blev kvalfemma. –  Det känns bra, en stöt som var bra nog för att ta sig till söndagens final. Ser fram emot det, ska bli roligt, säger Fanny till Bloggen....

Sjua och finalbesvikelse – “Tände inte på den sista cylindern”

Det blev ingen medalj för MAI-hopparen Thobias Montler. Han kände sig sliten i fredagens längdfinal. – Jag tände inte på den sista cylindern. Hade inte kraften, säger Montler. Han slutade sjua i längdfinalen vid inne-EM i Apdeldoorn.  – Det är såklart långt ifrån det...

Sex MAI-guld i Göteborg – nu väntar England för William

  William Trulsson satte punkt för innesäsongen med att vinna 19-årsklassen vid JSM i Friidrottens Hus i Göteborg på personliga rekordet 6,78. En förbättring av det personliga rekordet med åtta hundradelar och en tid som placerar honom som delad tia på den...

Fanny visade EM-form – ”En stabil sista tävling”

Fanny Roos visar fin form inför inne-EM nästa vecka. På en gala i Madrid var Fanny endast två centimeter från hennes årsbästa. Hon blev fyra i kultävlingen där amerikanskan Chase Jackson segrade med 19,48. Fannys längsta stöt kom redan i den första omgången och mätte...

Rekord och SM-dubbel av Julia – ”En fantastisk helg”

  Väntade SM-guld av Sveriges två 200-meterssuveräner Julia Henriksson och Erik Erlandsson. Sprintdrottningen Julia följde upp sin 60-seger med att sätta svenskt rekord på inne-SM i Växjö s och är nu delad etta i Europa på tiden 22,84. – Det har varit en helt...

SM-kungen Montler i EM-genrep – “Jag känner mig nymotiverad”

Thobias Montler har landat på en internationell nivå igen. Inne-SM blir genrepet inför EM i nederländska Apeldorn. Han har hittat sina gamla hoppnivåer igen. – Det har varit ett och ett halvt, nästan två år som varit kämpiga. Enstaka åttametershopp men nu i vinter har...

Julia har fått SM-fart i Padova – ”Siktar på dubbla guld”

  Sprinterdrottningen Julia Henriksson har varit tillbaka i Italien för att samla inspiration för en tuff dubblering på inne-SM i Växjö till helgen. – Jag har spenderat några dagar inför SM i Padova, och fått väldigt bra träningar gjorda där tillsammans med...

Wictor bästa tävling på tre år – ”Det tar sig”

  I Göteborg avgjordes Bannister Winter Classic med hela den kuleliten. MAI:s Wictor Petersson gjorde sin bästa tävling på tre år när han vann med 20,70. I sin serie hade han ytterligare två stötar över 20,50 och samtliga fem godkända resultat var över 20 meter....

Från Genarp och Sandby – MAI-sprintrar i den stora galavärlden

  En 20-årig från Genarp och en 18-åring från Södra Sandby. Erik Erlandsson och William Trulsson tog ett krafttag med den internationella eliten på 200 m i franska Lievin på torsdagen. Två unga MAI-sprintrar uppvuxna i Lundatrakten som gjort mycket av sitt...

Kulbjässarna i stöten – ”Det rör på sig”

  MAI:s båda etablerade kulstötare är verkligen i mästerskapsform. Vid Nordenkampen stötte Wictor Petersson över 20 meter och Fanny Roos tog sig i Tyskland upp på sjätte plats på världsbästalistan. Sverige vann både på herr- och damsidan vid Nordenkampen i Esbo....

Dela detta:

Fanny IVM-fyra – ”Jag är jättenöjd”

Fanny IVM-fyra – ”Jag är jättenöjd”

  EM-fyra med säsongsbästa och nu VM-fyra med säsongsbästa ännu en gång. 19,28 räckte långt i konkurrensen i kinesiska Nanjing. Men för medalj behövdes det en stöt över 20 meter. Fannys bästastöt var en centimeter från personbästat. – Det kändes bra, Jag är...

Ordförandebyte efter sju år – Fredrik Wennolf tar över

Ordförandebyte efter sju år – Fredrik Wennolf tar över

  Följer årsmötet valberedningens förslag, skiftar MAI ordförande 26 mars. Mats Svensson tackar för sig efter sju år. Han behöver lägga mer tid på sina egna bolag och har avsagt sig omval. – Det är inget drama i det här, säger Mats Svensson till Bloggen. – Jag...